Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye övgü
Abone olDünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Baş Ekonomisti Hans Timmer, Türkiye ekonomisine övgüler yağdırdı.
Dünya Bankası yetkilileri, Türkiye'nin son 10 yıl
içerisinde hayata geçirdiği yapısal reformları överek, Türkiye'nin
bu anlamda bir "örnek" oluşturduğunu söyledi.
ABD'nin başkenti Washington'da bugün başlayan IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasında, Dünya Bankasının üst düzey yetkililerince, Avrupa ve Orta Asya'daki durumun ele alındığı bir basın brifingi verildi.
Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Baş Ekonomisti Hans Timmer, "Türkiye gerçek manada, yapısal reformlarda çok başarılı olmuş bir ülke örneği" dedi.
Türkiye'deki bankacılık sektörünün de 2001 yılındaki krizden sonra şu anda çok daha iyi bir konumda yer aldığını ve hala çok rekabetçi olduğunu kaydeden Timmer, "Dolayısıyla Türkiye, bu manada reform ajandasının hızlandırılmasına gerek duyulan ülkelerden biri değil" ifadesini kullandı.
Timmer ancak borcun çok fazla iç krediye ve çok fazla
iç talebe yol açması nedeniyle Türkiye'nin cari açığının
genişlediğini ifade ederek, bunun Türkiye'yi finansal piyasalardaki
şoklara karşı çok daha kırılgan hale getirdiğini dile
getirdi.
Timmer, "Türkiye, krizden sonra, büyük oranda parasal teşvik ve birçok iç kredi yaratımı nedeniyle ekonomiyi canlandırmakta olağanüstü başarı gösterdi. Ancak bir bakıma bunun bedelini ödüyor. Cari açığın arttığını görüyorsunuz ve bu kırılganlık yaratıyor" değerlendirmesinde bulundu.
TÜRKİYE SURİYELİ SIĞINMACILAR KONUSUNDA CÖMERT DAVRANDI
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Türkiye'nin reform ajandasıyla ilgili açıklamalarını destekleyerek, "Buna eğitim sisteminde reformlar yoluyla kabiliyet düzeyini geliştirmeyi eklerseniz harika bir kataloğunuz olur" dedi.
Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin Türk ekonomisini nasıl etkilediğine yönelik soru üzerine Raiser, bunun Türkiye üzerine etkilerinin henüz tam olarak kestirilemediğini söyledi. Raiser, "Bu insanları Türkiye'ye yerleştirmenin mali bedelleri çok büyük. Türkiye bu konuda çok cömert davrandı" diye konuştu.
DÜNYA BANKASI RAPORU
Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Başkan Yardımcısı Laura Tuck da yükselen Avrupa ve Orta Asya ekonomilerindeki merkezi sorunların yapısal bir doğasının olduğunu ve yerel, yapısal çözümler gerektirdiğini" kaydetti.
Bu arada, Dünya Bankasının Avrupa ve Orta Asya raporunda, bu bölgedeki birçok ülkede büyümenin ekonomik krizden bu yana ılımlı düzeyde olduğu belirtildi ancak büyümenin ülkelere göre farklı hızlarda seyrettiğine işaret edildi.
Bölgenin 2012 yılında bir bütün olarak önemli bir ekonomik yavaşlama yaşadığı ifade edilen raporda, bölgenin ekonomik büyümesinin 2011 yılında yüzde 4,9'luk orandan 2012'de yüzde 2,4'e düştüğü bildirildi.
Raporda, bu ekonomik yavaşlamanın özellikle orta ve güneydoğu Avrupa'da daha ciddi olduğu kaydedildi.
Bu yıl orta ve doğu Avrupa ülkelerinde ortalama sadece yüzde 0,9 oranında büyümenin görüleceği, buna karşın Türkiye ve Bağımsız Devletler Topluluğu ekonomilerinde ortalama büyümenin yüzde 2,7 olmasının beklendiği ifade edildi.
Merkez ve güneydoğu Avrupa ülkelerinin birçoğunda işsizlik oranlarının yüzde 10'un üzerinde olduğuna işaret edilerek, Avrupa ve Asya ülkelerinde genel anlamda yüksek işsizliğin bir zorluk oluşturmaya devam edeceği belirtildi.
Raporda, aşırı yoksulluğu sona erdirmek ve ortak refahı artırmak için Dünya Bankasının amaçlarını gerçekleştirmede üç alana odaklanması gerektiği belirtilerek, bu alanlar rekabetçilik, sosyal sektörlerin reformu ve iklim değişikliği olarak sıralandı.