Dünya 1 Mayıs'ı nasıl kutluyor?

Abone ol

Rusya'da resmi bayram olarak kutlanan 1 Mayıs etkinlikleri 70 bin kişinin katılımı ile geçiş töreni şeklinde kutlandı.

Rusya'da resmi bayram olarak kutlanan 1 Mayıs etkinlikleri başkent Moskova'nın en işlek caddesi olan Tverskaya caddesinde yaklaşık 70 bin kişinin katılımı ile geçiş töreni şeklinde kutlandı.

7'den 70'e birçok kişinin katıldığı geçiş töreni geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşirken, katılımcılar renkli görüntüler sergiledi.

St. Petersburg'daki çalışmalarından dolayı 1 Mayıs kutlamalarına katılamayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen sene Dmitry Medvedev ile 1 Mayıs etkinliklerine katılmıştı. İkili kutlamalara katılanlarla sohbet ettikten sonra Jiguli barda İlkbahar ve Emek günü kutlamalarına devam etmişlerdi.

BANGLADEŞ'TE BURUK 1 MAYIS

Bangladeş’in başkenti Dakka’da binlerce işçi, geçen hafta bir iş merkezinin çökmesi sonucu 386 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda iş güvenliği için yürüyüş düzenledi.

Ellerinde bayraklar ve pankartlarla sokaklara dökülen işçiler, slogan atarak hükümete bir an önce eyleme geçmesi çağrısında bulundu.

Can güvenliklerinin sağlanması ve ücretlerinin artırılması talebinde bulunan işçiler, insanca yaşamak ve çalışmak istediklerini söyledi.

İşçiler, iş merkezinin sahibi Muhammed Sohel Rana’nın da idam edilmesini istedi.Yasadışı yollardan 3 kat eklendiği belirlenen Rana Plaza’nın, 24 Nisan sabahı çökmesi sonucu 386 kişi yaşamını yitirmişti. 3 binden fazla işçinin çalıştığı iş merkezinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Enkaz altında yaklaşık bin kişinin olduğu sanılıyor.

Plaza’nın sahibi Rana, Pazar günü Hindistan’a kaçmaya çalışırken yakalanmıştı. Yasadışı inşaat, ihmal ve işçileri tehlikeli koşullarda çalışmaya zorlamak suçlamalarıyla mahkeme önüne çıkarılacak Rana’nın en fazla 7 yıl hapse mahkum edilmesi bekleniyor.

Yüksek Mahkeme, dün Rana ile iş merkezindeki 5 konfeksiyon atölyesinin sahiplerinin mal varlıklarına el konulmasına karar vermişti.

Yaklaşık 150 milyon insanın yaşadığı Bangladeş’te nüfusun yüzde 88’i 55 yaşın altında. Tüm ihracatın yüzde 80’ini oluşturan hazır giyim sektöründe çoğu kadın 4 milyondan fazla işçi, sadece 38 dolar olan asgari ücret karşılığı günde 14 saat, haftada 6 gün çalışıyor.

Günün Önemli Haberleri