Duman avcıları yasak için hazır

Abone ol

Sigara yasağı 19 Temmuz'da genişliyor. Yasağa uymayanlar için duman avcıları devreye girdi.

'Dumansız Hava Sahası' sloganıyla 19 Temmuz'da kapalı alanlarda başlayacak olan 'Sigara Yasağı'nın uygulanmasında geriye sayım sürüyor. Yasanın etkin bir şekilde hayata geçmesi için ilgili kurumlar hazırlıklarını sürdürüyor.

Adana'da İl Tütün Kontrol Kurulu, Tütünle Mücadelede 4207 Sayılı Kanun'un getirdikleri hakkında toplumun değişik kesimlerini bilgilendiriyor. Hazırlanan eylem planı çerçevesinde aralarında polis, zabıta, öğretmen ve sağlık memurlarının bulunduğu 80 kişilik 'sigara denetim ekipleri' oluşturuldu. Denetçiler eğitimden geçirildi. Sağlık Müdürlüğü'nce, şehirdeki bilbordlara yasakla alakalı ilanlar asıldı. Başta okullar olmak üzere kurum ve kuruşlara dağıtılmak üzere 5 bin adet afiş, 500 adet poster ve 5 bin el ilanı hazırlandı.

Öncelikle esnaflar olmak üzere farklı sivil toplum örgütleri yasak konusunda aydınlatılıyor. İl Tütün Kontrol Kurulu, en son basın mensuplarıyla bir araya gelerek, bugüne kadar yapılan ve önümüzdeki dönemde sürdürülecek çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Cafe Dam'da gerçekleştirilen programda konuşan ÇÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, Türkiye'nin 2008'de Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunu yürürlüğe koyarak, tüm dünyaya örnek bir girişimde bulunduğunu söyledi.

Bir yıllık geçiş döneminden sonra 19 Temmuz'dan itibaren halkın yoğun olarak yaşadığı kapalı alanlarda yasak kapsamının genişletildiğini hatırlatan Kocabaş, "Bu, yaklaşık 150 yıldan beri Türkiye gibi sigara kültürünün egemen olduğu bir ülkede çok önemli bir davranış değişikliğine yol açmıştır. Eğer bu işi tam anlamıyla üstesinden gelebilirsek yeni dönemde 'Türk gibi sigara bırakmak' gibi bir söylemi geliştirerek, dünyada bir ilki başarmış olacağız." dedi.

Türkiye'de her yıl 5 bin kişinin trafik kazasından, son 30 yılda yaklaşık 40 bin insanın terörden hayatını kaybettiğini ifade eden Kocabaş, sigaraya bağlı hastalıklardan her sene 100 bin kişinin ölmesinin akıl ve mantıkla izah edilemeyeceğini belirtti. Her yıl 7-8 milyar doların sigaraya harcandığını anlatan Kocabaş, yaklaşık 10 milyar dolarlık kaynağın, tütünün sebep olduğu hastalıklara ödendiğini vurguladı. Yasağı 'sağlıkta bir devrim' olarak nitelendiren Kocabaş, herkesin bu değişimi desteklemesi gerektiğinin altını çizdi. İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Sadettin Özsürekçigil, basının yasanın sahada uygulaması sırasında kendilerine destek vermesini istedi.

İl Sağlık Müdürlüğü İl Tütün Kurulu Üyesi Uzman Dr. Nureddin Özdener de toplumun tüm katmanlarının sahiplenmesiyle, tütün salgınının üstesinden gelinebileceğini açıkladı. Bu hususta 'çalınan bu mayanın tuttuğuna' işaret eden Özdener, 4207 sayılı kanunla kahvehane, lokanta, bar gibi kapalı alanlarda sigara içiminin yasaklandığını anlattı. Vali İlhan Atış'ın başkanlığında hazırlanan 'eylem planı' doğrultusunda yapılan etkinliklere dikkat çeken Özdener, 12 belediye otobüsünün 'yüzde 100 dumansız hava sahası' afişleriyle giydirildiğini söyledi.

Cami hutbelerinden, yerel televizyonlara kadar pek çok programda vatandaşa uygulamanın detaylarının anlatıldığını bildiren Özdener, ilde 80 kişilik denetçi ekibi oluşturulduğunu kaydetti. Özdener, halkın, sigara konusundaki şikâyetlerini 344 18 81 nolu telefondan Tütün İrtibat Bürosu'na bildirebileceğini hatırlattı. Organizasyonda Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Ramazan Yorulmaz, Psikiyatrist Dr. Fikret Aldanmaz, Eczacı Mürsel Yalbuzdağ, Araştırma Görevlisi Dr. Olga Eker Özdener hazır bulundu.



Günün Önemli Haberleri