DSP'den yeni Anayasa önerisi

Abone ol

DSP Genel Başkanı Masum Türker, 'Yeni anayasa, anayasanın değiştirilemeyecek hükümlerinden kurtulmak için bahane olarak kullanılmamalıdır' dedi.

Türker, DSP Genel Merkezi'nde, partisinin anayasa değişikliği konusundaki önerilerini açıkladı.

Türkiye'nin siyasi gündeminde yeni bir anayasa yapılmasından söz edilse de aslında hukuki açıdan yapılacak olanın, yine bir anayasa değişikliği olduğunu iddia eden Türker, anayasa değişikliğinin, anayasanın değiştirilemeyecek hükümlerini gösteren 4. maddeyle çizilen sınırlar içinde ve 175. maddesinde öngörülen usule göre yapılacağını ifade etti.

Türker, mevcut anayasada yer alan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri niteliğinde olan ilk dört maddesinin anayasa değişikliğinin dışında tutulması gerektiğini vurgulayarak, "Yeni anayasa iddiası, anayasanın değiştirilemeyecek hükümlerinden kurtulmak için bahane olarak kullanılmamalıdır" diye konuştu.

Türker, "Anayasaların ideolojisiz olamayacağı, yeni anayasada devletin ve milletin asgari düzeyde buluştuğu bir ideolojinin olması gerektiği" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni anayasaya, "Milletvekili seçilen tutuklu ise derhal serbest bırakılır. Seçimden önce soruşturmasına başlanmış olmak kaydıyla anayasanın 14. maddesi kapsamındaki davalarda yargılama tutuksuz devam eder, dava sonucunda verilecek karara göre işlem yapılır" ibarelerinin konulmasını isteyen Türker, ayrıca dokunulmazlığın kaldırılması, yerine kürsü dokunulmazlığı getirilmesi, milletvekillerinin yargılamalarının Yargıtayda tutuksuz şekilde yapılması önerilerini getirdi.

DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKEN MADDELER

Türker, cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin ise anayasanın 101. ve 102. maddelerinin parlamenter sisteme uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini, bu çerçevede cumhurbaşkanının, TBMM üyeleri ile il genel meclislerince her ilin milletvekili sayısına eşit sayıda olmak üzere, siyasi partilerin bu meclislerdeki üye sayılarıyla orantılı olarak seçilecek temsilcilerden oluşacak, bin 100 üyeli bir "Cumhuriyet Kurultayı" tarafından, en çok üç turda seçilmesinin yararlı olacağını kaydetti.

Kamu hizmetlerinden tüm yurttaşların eşit şekilde yararlanması, düşünce ve kanaatleri açıklama, haberleşme özgürlüğü ve parti kapatma konularında da ileri düzenlemeler yapılması önerilerini dile getiren Türker, YÖK'ün yapılandırılmasının, Devlet Denetleme Kurulunun kaldırılmasının, anayasaya özel yetkili mahkeme kurulamayacağına ilişkin madde eklenmesinin, HSYK ile yüksek mahkemelere yapılan seçimlere ilişkin düzenlemeler yapılmasının önemine değindi Türker, anayasa önerilerini açıklamasının ardından, Irak sınırında meydana gelen olayla ilgili üzüntülerini dile getirdi.

Hükümetin bu konuda açıklama yapmasını isteyen Türker, olayın sorumlularının tespit edilmesini gerektiğini belirtti.

Türker, bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün milletvekili maaşlarına ilişkin yasayı kısmen iptal etmesi ile ilgili, Gül'ün kararının doğru bir karar olduğunu, konunun meclis tarafından yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Türker, emekli maaşlarıyla ilgili İntibak Yasası'nın derhal çıkarılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri