DSÖ koronavirüs pandemisinin bitişiyle ilgili 2022 için de kötü haberi verdi!
Abone olDünya Sağlık Örgütü, yoksul ülkeler yeterince aşıya erişemedikler için Covid salgınının "gereğinden bir yıl daha uzun süreceğini" söyledi.
Bunun Covid salgınının "2022'de de etkili olabileceği" anlamına
geldiğini kaydeden örgütün üst düzey yöneticilerinden Dr. Bruce
Aylward, varlıklı ülkelere aşı kuyruğundaki yerlerini yoksul
ülkelere bırakma çağrısı yaptı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yoksul ülkeler yeterince aşıya erişemedikleri için Covid salgınının "gereğinden bir yıl daha uzun süreceğini" söyledi.
Örgütün üst düzey yöneticilerinden Dr. Bruce Aylward, bunun
Covid salgınının "2022'de de etkili olabileceği" anlamına geldiğini
kaydetti.
Afrika kıtasında nüfusun %5'inden azı aşılanmış durumda, diğer
kıtaların çoğunda bu oran %40.
Dr. Aylward, ilaç şirketlerinin en düşük gelirli ülkelere öncelik verebilmeleri için varlıklı ülkelere aşı kuyruğundaki yerlerini bu ülkelere bırakmaları çağrısında bulundu.
Dr. Aylward, "Gerçekten hızlanmamız gerekiyor, yoksa biliyor
musunuz? Bu pandemi gereğinden fazla bir yıl daha devam edecek"
dedi.
Varlıklı ülkelere çağrıda bulundu
"The People's Vaccine" adlı sivil toplum kuruluşları ittifakı, ilaç şirketleri ve zengin ülkeler tarafından vaat edilen yedi dozdan sadece birinin aslında daha yoksul ülkelere ulaştığını gösteren yeni veriler yayımladı.
Covid aşılarının büyük çoğunluğu yüksek gelirli veya üst orta gelirli ülkelerde yapılmış durumda. Küresel olarak uygulanan dozların sadece %2,6'sı Afrika'da yapıldı.
İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın da aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları İngiltere ve Kanada'yı, aşıları dünya çapında adil bir şekilde dağıtmak için BM destekli küresel program olan Covax aracılığıyla kendi halkları için aşı tedarik etmekle suçluyor.
Resmi rakamlar, bu yılın başlarında İngiltere'nin 539,370 Pfizer dozu aldığını, Kanada'nın ise bir milyondan biraz daha az AstraZeneca dozu aldığını gösteriyor.
Ülkeler kendi havuzundan aşı elde ediyorlardı
Covax en başta, zengin ülkeler de dahil olmak üzere tüm ülkelerin kendi havuzundan aşı elde edebilmelerini amaçlıyordu. Fakat çoğu G7 ülkesi, ilaç şirketleriyle kendi bire bir anlaşmalarını yapmaya başladıklarında bu havuzdan çekildi.