Draghi'den beklenen enflasyon açıklaması geldi
Abone olDraghi beklenen enflasyon açıklamasını yaptı: "Biz enflasyonun uzun süre çok düşük seyretmesine boyun eğmiş değiliz"
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avro bölgesinde deflasyonist beklentilerin gerçekleşebileceği yönünde bir risk olduğunu, bunun daha sonra hane halkı ve firmaların, klasik bir deflasyonist döngüde harcamalarını ertelemelerine neden olabileceğini belirtti.
Draghi, Portekiz'in Sintra kentinde ECB tarafından düzenlenen forumda, "Düşük enflasyon döneminde para politikası" konulu bir konuşma yaptı.
Ekonomik performans ve enflasyon arasında belli bir kopukluk olması durumunda para politikası tepkisinin dikkatle düşünülmesi ve hassas tasarlanması gerektiğini ifade eden Draghi, enflasyonun uzun süre boyunca çok düşük seviyede seyretmesine boyun eğmediklerini söyledi.
"Uzun süre boyunca çok düşük enflasyon"un ne olduğunu anlayabilmek için 2 soruya cevap verilmesi gerektiğine işaret eden Draghi, "Öncelikle enflasyon neden bu kadar düşük? İkinci olarak da enflasyonda bozulma varsa orta vadede bunun devam etme olasılığı nedir? Düşen emtia fiyatları 2011 sonlarından buyana Avro bölgesinde enflasyon düşüşünün yaklaşık yüzde 80'ini oluşturuyor. Ancak Avro bölgesinde düşük enflasyona katkı yapan iki belirgin faktör var. Bunlar, avro kurundaki artış ve bazı Avro bölgesi ülkelerinde göreceli fiyat ayarlamalarının süreci" ifadelerini kullandı.
Şu an düşük enflasyonun uzun süre devam edeceği ancak yavaş yavaş yüzde 2'ye geri döneceği yönünde beklentileri olduğunu aktaran Draghi, "Bizim sorumluluğumuz ortaya çıkabilecek risklere karşı dikkatli olmak ve harekete geçmek için hazırlıklı olmak. Şuan özellikle dikkatli olmamız gereken, düşük enflasyon ve krediler arasında özellikle belli ülkelerde oluşabilecek olumsuz bir sarmalın oluşması durumudur" değerlendirmesini yaptı.
Avro bölgesinde deflasyonist beklentilerin gerçekleşebileceği yönünde bir risk olduğuna da dikkati çeken Draghi, bu durumun daha sonra hane halkı ve firmaların klasik bir deflasyonist döngüde harcamalarını ertelemelerine neden olabileceği uyarısında bulundu.
Draghi, Avro bölgesi firmaları ve hane halkının özellikle borç deflasyon dinamiklerine maruz kalmış göründüğünü ve borç servisinin gelire oranının bazı ülkelerde yüksek olma eğilimde bulunduğunu dile getirdi.
Para politikası tepkisi açısından, önemli olanın zamanlama olduğunu vurgulayan Draghi, şöyle devam etti:
"Kredi talebindeki artış, banka bilançolarının onarımı ve banka kredilerine bir tamamlayıcı olarak sermaye piyasalarının geliştirilmesi gibi çeşitli eğilimler arasındaki uyumsuzluklara ilişkin dikkatli olmak zorundayız. Bu konular Yönetim Kurulu'nun tartıştığı belirgin konular. Orta vadede, yetkimiz çerçevesinde yüzde 2 seviyelerinde enflasyon hedefimiz konusunda hiç bir tartışma yok."
Draghi, enflasyon beklentilerinde istikrarsızlık oluşması halinde bu durumun "geniş tabanlı varlık alım programı için zemin hazırlayabileceğini" de sözlerine ekledi.