Down Sendromu nedir belirtileri ve kromozom farkı nasıl anlaşılır?
Abone olBirleşmiş Milletler, toplumda Down Sendromlu bireyler için farkındalık yaratmak, onların toplumdaki sorunlarını çözmek için 21 Mart'ı Dünya Down Sendromu Günü ilan etti. Peki Down Sendromu ne demektir, farkı ne? Bu özel ve anlamlı gün için Down sendromu olan dostlarımızı mutlu edecek 21 Mart Down Sendromu sözleri haberimizde.
21 Mart Down Sendromu Günü günü nedir, önemi ve anlamı
haberimizde. Birleşmiş Milletler, 21 Mart 2011 yılında Dünya
Down Sendromu Günü ilan etti. Milyonlarca birey toplumu
bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak maksadıyla 21 Mart’ta Down
Sendromu hakkında paylaşımlar yapıyor. Down Sendromu’nda 21.
kromozomun 2 tane yerine 3 tane olması bireyleri özel kılıyor.
Sonuç olarak 46 kromozom yerine 47 kromozoma sahipler oluyorlar.
Down Sendromlu bireysel uygun bir eğitim sonucunda toplum hayatına
ayak uydurabiliyorlar.
DOWN SENDROMU NEDİR, ETKİLERİ NELERDİR: Down Sendromlular'da görülen bazı fiziksel özellikler; Çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir.
Down sendromu bir hastalık değildir. Genetik bir farklılıktır. Down sendromunu iyileştirecek veya yok edecek bir tıbbi tedavi yoktur. Tek yol eğitimdir.
Her çocuk gibi Down sendromlu çocuklar da farklı zeka seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahiptirler. Burada kilit nokta çocuğunuzun kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesi için zamanında ve doğru desteği alabilmesidir. Erken eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, alternatif terapiler, oyun grupları gibi seçenekler aileler tarafından iyice değerlendirilmeli ve doğru kaynaklara ulaşılarak karar verilmelidir.
Eğer çok ciddi bir sağlık sorunu yoksa 0-2 ay içerisinde erken
müdahale ve fizyoterapi başlamalı. Tüm çocuklar için eğitim
doğduğunda başlar. Down sendromlu bebekler diğer bebeklerden daha
fazla desteğe ihtiyaç duyarlar. Ama diğer bebekler gibi onlar da
ailenin kabullenmesine, sevgisine, iletişimine ihtiyaç duyarlar.
Aileler bebeklik döneminde çocuğun gelişimde kilit rol
oynamaktadırlar. Bebekle oynamak, konuşmak, şarkılar söylemek,
yeterli uyaran almasını ve sosyal ortamlara sokarak farklı
çevreleri tanımasını sağlamak önemlidir.
Ama bütün bunlarla birlikte doğumdan itibaren fizyoterapist ve özel eğitim uzmanı desteği almak da gerekmektedir. Down sendromlu bebeklerin gelişim geriliği yaşadığı bilinen bir gerçektir. Bu sebeple çocuğun geri kalmasını bekleyip bir yaşından sonra müdahaleye başlamak doğru değildir. Hedef gecikme başlamadan desteğe başlayarak zaman içinde yaşıtları ile arasında açılacak makasın mümkün olduğunca dar tutulması olmalıdır.
Down sendromlu bebekler her bebek gibi her şeyden önce beslenme, temizlenme, sevilme ihtiyacı duyan, acıkınca, sıkılınca ağlayan, kızan, küsen, gülen, geceleri sizi uyutmayan bebeklerdir. Down sendromlu gençler de cinsel kimlikleri bulunan, ergenlik bunalımı yaşayan, aşık olan, kalbi kırılan, kardeşi ile kavga eden, kapıları vurup bangır bangır müzik dinleyen, gülen, dans eden gençlerdir. Bizler gibi onlar da tüm duyguları yaşarlar.