Down sendromlu çocuklara akademik eğitim
Abone olAnadolu Üniversitesi (AÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Bölümü öğretim üyesi ve öğrencileri tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Rekreasyon Terapi Kampı'na katılan 15 down sendromlu çocuk katıldı.
Kamptaki 38 refakatçi rekreasyon bölümü lisans öğrencisi
ve 3 eğitmen, binicilik, kin-ball, yüzme, jimnastik, dans gibi
etkinliklerle sosyoekonomik düzeyi düşük çocukların öz bakım
becerileri kazanmalarını ve sosyalleşmelerini
sağlıyor.
Rekreasyon Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Müge Akyıldız Munusturlar, yaptığı açıklamada, eğitim aldığı California State Üniversitesinde gördüğü rekreasyon terapisini Türkiye'de de uyguladığını belirterek, bu yıl 3'üncüsü düzenlenen kampta Down sendromlu çocukları ağırladıklarını kaydetti.
Munusturlar, ilk eğitim kampını 2015'de hafif zihinsel engelli 9-15 yaş arası çocuklarla gerçekleştirdiklerini anlatarak, şunları söyledi:
"Geçen yıl görme engelli çocuklarımızla yaptık. Bu yıl da down sendromlu çocuklarla projemizi gerçekleştiriyoruz. Sosyoekonomik düzeyi düşük down sendromlu çocuklarımızı hem rehabilitasyon merkezlerinden hem de özel eğitim okullarından belirliyoruz. Bu tamamen sosyal bir proje. Projemizin amacı rekreasyonel faaliyetlerle çocuklarımızı tanıştırmak. Bu faaliyetler arasında binicilik, kin-ball, yüzme, jimnastik, dans gibi etkinlikler var. Çocukları bu etkinliklerle sosyal gelişimini sağlıyor. Bunu sağlarken sadece sosyalleşmeleri, sporla tanışmaları değil hedefimiz çocukların ailelerin dışında bağımsız bir şekilde bir şeyler yapabildiğini göstermek. Çünkü ailelerden izin almak ve çocukların bağımsız başka bir yerde konaklamalarını sağlamak için ikna etmemiz çok zor oluyor. Fakat bunu başardığımız zaman 4 gün sonunda aile 'Benim çocuğum tek başına duş alamazdı, tek başına sportif faaliyete katılamazdı' diyor. Aile de mutlu oluyor. Çocuğun da özgüven kazanmasını sağlamış oluyoruz."
Munusturlar, bu etkinliklere katılan gönüllü lisans öğrencileri
olduğunu ifade ederek, "Hepsinin gerçekten sebat ettiklerini
görüyoruz. Zaten rekreasyon da bunu gerektiriyor. Sebat ederek hem
duygusal, şefkatli yaklaşımlarla onlara destek oluyorlar hem de
sportif becerilerini geliştirmek adına bir adım atmış oluyorlar.
Öğrencilerimize de katkı sağlamış oluyoruz böylelikle." diye
konuştu.
GELİŞİMİ SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ
AÜ Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Bölümü uzmanı Ela Arıcan Gültekin de AÜ'nün sosyal sorumluluk projelerine büyük önem verdiğini belirterek, bu kapsamda gerçekleştirilen kampa katılan engelli çocukların güzel vakit geçirdiğini kaydetti.
"Down sendromlu çocuklarda gördüğümüz ortak bir özellik var, inatçılar. Kas gelişimi normaldeki yaş gruplarına göre daha geride. Bazı çocuklarımızın tuvaletle alakalı sorunları var. Refakatçilerimiz onlara destek oluyor." diyen Gültekin, şunları söyledi:
"Bizler de yaptığımız sportif etkinliklerle eksikleri tamamlayıp
gelişimi sağlamayı hedefliyoruz. Kamp programımız sona
erdikten sonra rektörümüz çocuklara sertifikalarını veriyor. Bol
danslı bir kapanış seremonisi düzenliyoruz ve finalde çocuklarımız
tekrar ailelerinin yanına dönüyor. Bu süre zarfında çocuklar
üzerinde gözlemlediğimiz yeteneklere göre de yönlendirmeler
yapıyoruz. Örneğin çocuğumuz yüzme alanında başarılıysa o branşta
ücretsiz etkinlikleri tespit ederek çocuklarımızın ailelerine haber
veriyoruz."