Dövme ve piercingkerde büyük risk

Abone ol

Ayşe Akman dövme ve piercingin bir takım riskleri olduğunu belirtti.

Dövme ve piercingin birtakım riskleri beraberinde getirdiğini, deride kalınlaşmayla birlikte kalıcı izlere, enfeksiyon, alerji ve deri problemlerine neden olduğu belirtildi.

Dövmenin süslemenin yanı sıra, tıbbi amaçlı olarak da yapıldığını söyleyen Akdeniz Üniversitesi Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Akman, "Radyoterapi uygulanacak bölgenin belirlenmesi amacıyla yapılan uygulama tıbbi amaçlı dövmeye bir örnektir. Kozmetik amaçlı dövme ise kaş, dudak, saç gibi bölgelere kalıcı makyaj amacıyla uygulanmaktadır" dedi.

DÖVME VARSA RİSK DE VAR

Dövmenin hangi amaçla yapılırsa yapılsın beraberinde bir takım riskler getirdiğini söyleyen Doç. Dr. Akman, bu problemlerin tedavi gerektirebildiğini söyledi. Enfeksiyonların yüzeysel deride veya dolaşıma yayılmış olarak gelişebildiğini söyleyen Doç. Dr. Akman, şöyle dedi:

"Hepatit ve HIV gibi çeşitli kan yoluyla bulaşması mümkün hastalıkların gelişme riski söz konusu olabilir. Ancak dövme yaptıran kişiler daha sonra bu hastalıklar açısından araştırılmadığı için kesin veri vermek mümkün görünmemektedir. Dövme uygulanan yerlerin sterilite için gerekli işlemleri yaptığından ve uygulama esnasında steril çalışıldığından emin olmak gerekir. Dövme için kullanılan renk verici maddelere karşı gelişen alerji, bir diğer problem. Bu durum geçici dövmeler için de geçerlidir. Dövme uygulaması sonrasında kalıcı kalın izlerin oluşması mümkün."

'BİR KERE YAPTIRDIN MI DÖNÜŞ ÇOK ZOR'

Dövme yaptırmanın çok önemli bir karar olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ayşe Akman, "Zaman içerisinde bireyler geri kalan hayatlarında istemedikleri takdirde dövmeyi çıkartmak için cerrahi yöntemler ve dövme üzerine bir kez daha örtücü dövme yapılması gibi uygulamalar yapılmaktadır. Ancak nadiren dövme öncesi görünüme yakın bir durum elde edilebilmektedir" diye konuştu.

VÜCUT TAKILARI UYARISI

Son yıllarda, kadınların yanı sıra, erkeklerin de vücut takıları kullandığını aktaran Doç. Dr. Ayşe Akman, şöyle konuştu:

"Kulak dışında deride diğer bölgelere, hatta dil ve genital bölgeye de uygulanyor. Uygulama sonrası dövmedeki gibi enfeksiyonlar, deride kalıcı kalın iz, hatta deri içine takının gömülmesi ve damarsal tümör gelişebilmektedir. Takılan maddeye karşı egzama gelişmesi de mümkün. Vücut takıları travma sonrasında deride kalıcı bir tahrip yaparak ayrılabilir. Ağız içindeki takılar dişlere zarar verebilir. Takılar çıkarıldıklarında deride kalıcı delikler oluşabilmektedir. Tüm vücut süslemeleri için geçerli, gençler için hatırlanması gereken bir diğer durum ise bazı iş verenlerin bu uygulamaları kabul etmemeleridir."

Günün Önemli Haberleri