Döviz gitti zammı kaldı

Abone ol

Dövizin yükselişiyle bir çok ürüne zam yapıldı. Peki şimdi zamlar geri çekilecek mi?

Tüketici Hakları Merkezi Derneği (TÜ-MER) Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komisyonu Başkanı Faruk Hançer ''döviz düşüyor, zammı kalıyor''derken, firmaların döviz kaynaklı zamlarını geri çekmeleri için, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvuracaklarını bildirdi.

Hançer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, demir çelik, cep telefonu ve kozmetik başta olmak üzere dövizdeki artış nedeniyle çok sayıda üründe yükselen fiyatların, döviz düşüşüne rağmen değişmediğini söyledi. Hammaddesi dövize dayalı ürünler ile ithal ürünlerde son birkaç ayda dövizdeki artışa paralel olarak fiyatların yükseldiğini anımsatan Hançer, ''Ancak, döviz son günlerde bir ay önceki seviyesine geriledi. Buna rağmen etiketlerde değişimin olmadığı yönünde tüketicilerden şikayet alıyoruz'' dedi.

Demir çelik, cep telefonu ve kozmetik başta olmak üzere girdisi ithalata dayalı ürünlerde döviz artışı nedeniyle yapılan zammın makul karşılanabileceğine dikkati çeken Hançer, şunları söyledi: ''Ancak, döviz yükselişine sığınıp zam yapanlar, döviz düşüşü ile fiyatları değiştirmiyorlar. Birçok tüketici bunun farkında değil ancak, bilinçli tüketiciler derneğimize başvurarak şikayette bulunuyor.'' Hançer, Türkiye'de serbest piyasa ekonomisinin olduğunu ancak, bunun kuralsızlık haline getirilmemesi gerektiğini savunurken, şunları kaydetti: ''Döviz kurunda yaşanan iniş-çıkışlar, dalgalı kur rejiminin göstergesi.

Piyasadaki fiyat serbestliği ise serbest piyasa ekonomisinin bir gereği. Ancak, bu serbestlik kuralsızlık haline getirildiğinde piyasa dengeleri adeta alt üst ediliyor. Kuralsızlığı önlemenin yolu ise denetimden geçiyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın bir an önce konuya el atacağını umut ediyoruz.''

Tüm firmaların ürünlerinin üzerinde etiket bulundurması, dövizle satışı yapılıyorsa dövizli rakamı ve YTL karşılığının mutlaka yazılması gerektiğine işaret eden Hançer, şunları kaydetti: ''Dövizdeki artış, uzun dönemdir gündemden düşen enflasyonu yeniden gündeme getirdi. Yıllık enflasyon, haziran ile birlikte TÜFE'de Ağustos 2004, ÜFE'de ise Nisan 2005'ten sonra ilk defa iki haneli rakamları gördü. Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 10,12'ye çıkarken, üretici fiyatlarında adeta patlayarak yüzde 12,52'ye ulaştı. Bu nedenle enflasyonun frenlenmesi isteniyorsa fırsatçılığa meydan verilmemeli. Geçtiğimiz Haziran ayının sonlarına doğru 1,770'ye kadar yükselen doların 1,582 YTL'ye kadar düşmesi nedeniyle firmalar, dövizi gerekçe olarak gösterip yükselttikleri fiyatları geri çekmeli.''

Günün Önemli Haberleri