Dört güneşli gezegen bulundu
Abone olGezegen avcıları gökbilimde bir ilki ortaya çıkardı. Dört yıldızın çekim alanına girmesine rağmen istikarlı bir yörünge izleyen yeni bir gezegen bulundu.
Dört yıldızın çekim alanına girmesine rağmen istikarlı bir yörünge izleyen yeni bir gezegen bulundu.
Dört güneşin aydınlattığı gezegen türünün ilk örneği.
Bir çift yıldızın etrafında dönen gezegenin yörüngesinde iki
yıldız daha bulunuyor.
İlk olarak gökbilim meraklılarına hitap eden "Gezegen Avcıları" web sitesinin kullanıcıları ile İngiliz ve Amerikan kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir ekibin tespit ettiği gezegen, daha sonra Keck Gözlemevi'nden de izlendi ve internet üzerinden bilimsel bir makale yayınlandı.
Yeni gezegene, web sitesinin adına atfen gezegen avcıları (planet hunters) sözcüklerinin İngilizce başharflerini içeren PH-1 adı verildi.
Yaklaşık 5000 ışık yılı ötede olan gezegen, Neptün'den biraz, dünyadan ise altı kattan daha fazla büyük bir gaz yumağı.
Bilim insanları şaşırdı
Oxford Üniversitesi'nden Dr. Chris Lintott'a göre, aynı anda dört yıldızın çekim alanında bulunması, çok karmaşık bir ortam oluşturmasına rağmen, gezegenin yörüngesi istikrarlı.
Dr. Lintott "Durum gerçekten de çok şaşırtıcı, zaten keşfi bu kadar eğlenceli hale getiren de bu. Asla böyle birşey beklemezdik" diyor.
Çift yıldızlı gezegenler aslında ender değil. Ancak birkaç örnek olmakla birlikte, bu tür gezegenlerin aynı anda başka bir yıldızın da yörüngesine girdiği pek görülmüyor.
Hele böyle başka bir çift yıldızın etrafında dönmesine ilk kez rastlanıyor.
PH-1'i Gezegen Avcıları websitesini kullanan iki Amerikalı gönüllü farketti.
San Fransisco'lu Kian Jek ve Arizona, Cottonwood'dan Robert Gagliano, gezegenin ana yıldızlarından birinin önünden geçerken ışıkta hafif azalma olduğunu gördü.
Bu bulgu, daha sonra Hawaii'den Keck teleskopları ile yapılan gözlemle de doğrulandı.
2010'da kurulan Gezegen Avcıları sitesi, NASA'nın Kepler uzay teleskobundan alınan görüntülerde transit geçişlerde tekrarlanan unsurların tespit edilmesini amaçlıyor.
Siteyi ziyaret eden gökbilim meraklıları, uzay teleskobunun izlediği yıldızlardan gelişigüzel seçilmiş verilere ulaşabiliyorlar.
Gönüllülerden, bir gezegen yörüngesinde olduğu yıldızı geçerken transit geçiş noktalarını işaretlemeleri isteniyor.
2010 yılının Aralık ayından bu yana projeye katılan gönüllülerin sayısı 170 bini buluyor.