Dört büyükler hapı yutacak
Abone ol4 büyükler için tehlike çanları çalıyor. Borç yükü her geçen gün artan takımların Avrupa maçları tehlikeye girdi.
Süper Lig’de 4 büyük kulübün borçları yaklaşık 900 milyon TL’yi buldu. UEFA’nın kulüp denetimlerini açıklayan Hüsnü Güreli, “3 yıl boyunca zarar eden kulüp, Avrupa kupalarına gidemeyecek” dedi.
5 YIL SONRA BORÇ 1.5 MİLYAR TL
TÜRKİYE’nin 4 büyük spor kulübü Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor, 2009 yılını yaklaşık 900 milyon TL borçla kapatınca; 2013-2014 sezonunda Avrupa kupalarında mücadele etmeleri de tehlikeye girdi. Beşiktaş’ın eski İkinci Başkanı Hüsnü Güreli’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Güreli Baker Tilly Yeminli Mali Müşavirlik’in araştırmasına göre 4 büyük kulübün borcu bu şekildeki transfer politikalarıyla yönetilmeye devam edildikleri sürece 5 yıl sonra 1.5 milyar TL’ye ulaşacak.
GELİRLERİN YÜZDE 60'I TRANSFERE AYRILABİLECEK
UEFA’nın yeni dönemde kulüplerin mali yapılarını sıkı denetim altına alacağını hatırlatarak kulüpleri uyaran Hüsnü Güreli, “3 yıl sonra UEFA borç yükü çok ağır olan kulüplere Avrupa kupası kapılarını kapatacak. Kulüpler gelirlerinin sadece yüzde 60’ını transfere ayırabilecek. Eğer kulüplerin mali tabloları istenilen düzeye çekilmezse takımlar kendi ülke liglerinde dahi oynayamayacak” dedi.
ZARAR GELİRDEN FAZLA
Türkiye’de futbol kulüplerinin transfer harcamalarıyla bütçelerin sarsıldığını söyleyen Hüsnü Güreli, 1.5 ayda yaptıkları “Spor Şirketlerinin Yapısal ve Finansal” araştırmasını şöyle anlattı: “Kulüplerin bilanço yapılarından tüm gelir ve giderlerine ulaştık. Ancak bu konuda tek şeffaf olan, 4 büyük kulüptür. Diğer kulüplerin yapılarını inceleyemedik. Buna göre geçtiğimiz yıl Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor toplam olarak 452 milyon TL futbol şube geliri elde etti. Ancak bu 4 büyük kulüp 624 milyon TL futbol şubesi maliyetine katlanarak bu alanda 172 milyon TL zarar etti. Bütün hesaplamalarda konsolidasyon prensiplerine uyularak dernek ve spor şirketlerinin konsolide bilançosu elde edildi.”
DENETİM MEKANİZMASI BAŞLADI
UEFA tarafından Avrupa’daki futbol kulüplerinin mali işlerini denetlemek amacıyla sezon başında bağımsız uzmanlardan oluşan bir ekip kurulduğunu hatırlatan Hüsnü Güreli, “Eski Belçika Başbakanı Jean-Luc Dehaene’nin başkanlığında oluşturulan denetim mekanizması çalışmaya başladı” dedi.
BORÇ 10'A KATLANDI
DÖRT büyük kulübün 10 yıl önce toplam borcunun 100 milyon TL olduğunu açıklayan Hüsnü Güreli, şu bilgileri verdi: “Bugün kulüplerin borcu 1 milyar TL sınırına yaklaştı. Futbol endüstrisi hızla büyüyor. Türkiye de buradan elbette pay alacak. Ancak hiçbir ligde böyle harcamalar bulunmuyor. Ekonomik kriz, kulüplerin bütçelerini sarsmış olabilir. 4 büyük kulübün 5 yıl önceki borcu ise geçmişten gelen borçlanma oranı ve her yıl finanse edilen zarar tutarı 350 milyon TL civarındaydı. Bu trendle 5 yıl sonraki borç yükü 1.5 milyar TL’ya çıkabilir. Profesyonel ekipler kurulmalı, hem Türkiye Futbol Federasyonu tarafından denetim mekanizması geliştirilmeli hem de gerek dernek tüzükleri gerekse anonim şirket mukavelelerinde giderlerin sınırlanması kuralları eklenmeli.”
1300 KULÜP DENETLENECEK
BU yıl Avrupa’da 1300’ün üzerinde kulübün UEFA denetiminden geçeceğine işaret eden Hüsnü Güreli, şöyle konuştu: “2004-2009 yılları arasında, 53 ülkenin 43’ünde en az 1 kulüp UEFA’dan lisans alamadı. Bu kulüplerin yüzde 40’ına finansal kriterleri yerine getiremediği için lisans verilmedi. İngiltere’de Premier Lig temsilcisi Portsmouth kayyuma devredildi. Kulüplerimiz son yıllarda sürekli gelirlerinden fazla harcama yapıyor. Bu giderlerin en önemli kısmını transfer ve futbolculara ödenen ücretler oluşturuyor.”
TARAFTAR KAÇ LİRA HARCIYOR?
TARAFTARLARIN maç günü harcamalarının da Türkiye’de gelişmiş liglere göre çok düşük kaldığını açıklayan Hüsnü Güreli, şöyle konuştu: “Türkiye’deki kulüpler, stat başına düşen ortalama seyirci sayısının azlığı ve stat kapasitelerinin yeterli olmaması nedeniyle Avrupalı rakipleriyle kıyaslandığında, oldukça geri kalmış durumda. Bugün Premier Lig’de bir taraftar maç günü ortalama 270 TL harcarken, bu rakam Türkiye’de 30 TL’de kalıyor. Fenerbahçe hariç diğer kulüplerin statlarının konfor yapısı da, koltuk başına katma değeri artıracak düzeyde değil.”