Dönüşümlü yıkımın rengi sarı olacak!
Abone olÇevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde ''sıfır atıklı'' yıkımı, sarı biriktirme konteynerleri ve taşıma araçlarıyla sağlayacak.
Bakanlık, hafriyat, inşaat ve yıkıntı atıklarının depolanması
dönemini sona erdirecek. Atıkların geri kazanım tesislerine
götürülerek yeniden kullanılması ve çevre kirliliğinin önlenmesi
amacıyla çeşitli tedbirler alınacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tüm Türkiye'deki geri dönüşüm alanlarını kontrol edecek. Hafriyat, inşaat ve yıkıntı atıklarının istenmeyen yerlere kaçak olarak dökülmesi, alınacak sıkı tedbirlerle önlenecek.
Bu çerçevede, iki tondan fazla atık oluşumuna neden olacak büyük çaplı inşaat ve yıkım işlemlerinde, yıkım firması ilgili idareye başvurarak izin almak zorunda kalacak. İzin belgesinde, inşaat ve yıkımın türü ile oluşacak tahmini atık miktarı belirtilecek.
BİRİKTİRME KONTEYNERİ OLMAYAN YIKIM YAPAMAYACAK
Yıkım firması, faaliyetin yapılacağı yere geçici biriktirme
konteynerinin yerleştirilmesini temin edecek. Konteyner
yerleştirilmeden, yıkım işlemlerine başlanamayacak.
Geçici biriktirme konteynerleri sarı olacak. Üzerlerine atılacak ve atılmayacak atık türleri yazılacak. Konteynerler sayesinde, inşaat alanlarının dışına taşabilen görüntü kirliliği de önlenmiş olacak.
Belirlenen tarihte konteynerdeki hafriyatını kaldırmayan firmaya ise kanun kapsamında belirlenen para cezaları verilecek.
TAŞIMA ARAÇLARINA STANDART GETİRİLECEK
Bu atıkları toplamak isteyen kişi veya kuruluşlar, Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Taşıma Belgesi almak zorunda olacak.
Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarını taşıyan araçlara da kolay takip edilmesi amacıyla standart getirilecek.
Geri dönüşüm alanlarına kaçak taşımanın önlenmesi için bu araçların en az damperi ya da tamamı sarı olacak. Araçların üzerinde de büyük harflerle taşıma aracı olduğu yazılacak.
Bu araçlar, yerleştirilecek cihazlarla uydudan takip edilecek. Böylece, atıkların belirlenen yerlerin dışına götürülmesi önlenecek.
Taşıma firması, çevrenin kirletilmemesi, trafiğin aksatılmaması, can ve mal güvenliğinin sağlanması için gerekli tedbirleri alacak. Taşıma sırasında çevrenin kirlenmesini önlemek için de araçlar, tekerleklerindeki çamurlar temizlendikten sonra trafiğe çıkarılabilecek.