Donkişottan eşekli eylem

Abone ol

Türkiye-Suriye sınırındaki mayın temizleme ihalesinin iptal edilmesi "Donkişot" tarafından protesto edildi

Türkiye-Suriye sınırındaki mayın temizleme ihalesinin iptal edilmesini protesto eden "Donkişot" lakaplı Osman Akkuş, eşek sırtında eylem yaptı.

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde kara mayınlarının son 50 yılda yüzlerce insanın ölümüne, binlercesinin de yaralanmasına neden olduğunu belirterek, bu ızdıraba bir an önce son verilmesini isteyen Donkişot lakaplı Osman Akkuş, sınır boyu sıfır noktasındaki Alagöz Köyü'nde bir basın açıklaması yaptı. Akkuş, Mayın temizleme ihalesinin iptal edilmesine ve mayınlı arazilerin temizlendikten sonra asıl sahipleri olan yöre köylülerine verilmesini istedi.

Taraf devletler imha işlemini tamamlayıncaya kadar sivillerin zarar görmemesi için, döşenmiş mayınların yerlerinin belirlenip, etrafını çevirmekle yetinildiğini ileri süren Osman Akkuş, "Geçtiğimiz yıllarda değişik sınır bölgelerinde bulunan 10 bin 638 adet mayını imha etmiş bulunuyoruz. Öyle anlaşılıyor ki bilinen toplam 935 bin mayının tümünün imhası için bu hızla gidersek, 100 yıl yetmeyecektir. Hem imza atmış olduğumuz uluslararası antlaşmalar gereği, hem de daha fazla ocağın sönmemesi ve masum sivillerin hayatlarını kaybetmemesi için söz konusu bu çalışmaları hızlandırmamız gerekiyor" dedi.

Mayın kurbanlarının yüzde 80'ninin sivil olmasının düşündürücü olduğunu söyleyen Osman Akkuş, "Bu bir insanlık ayıbıdır. Bu ayıptan bir an önce kurtulmalı ve ülke olarak söz konusu alanlarda mayın değil sevgi, barış yeşertmeliyiz. Bunun için mayınsız bir Türkiye istiyoruz" diye konuştu.

Köylüler de, kara mayınlarının ilk temizleneceği yer olan Türkiye-Suriye sınır boyundaki arazilerin atalarından kendilerine miras kaldığını, bu nedenle temizlendikten sonra devletin bu arazileri kendilerine vermesini istediklerini söyledi.

Günün Önemli Haberleri