Dondurma yedikten sonra çay için

Abone ol

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, çocukların dondurma yerken muhakkak ağızlarında eritmelerini tavsiye ediyor.

Özellikle kalorisinin yanında boğaz enfeksiyonlarına sebep olması ve son dönemde allerjik şikayetlerin artmasıyla dikkat çektiğini kaydeden Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, şöyle konuştu:

"Üst solunum yolu enfeksiyonu ile mücadelede bağışıklık sistemi hücrelerinin savunma mekanizmasını oluşturduğunu, savunma hücrelerinin ise damar yolu ve kanla boğaza ulaşmaktadır. Özellikle çocuklarda dondurmayı ağızda tutarak ve eriterek yemelerinin hastalıkların önüne geçmede en etkili yoldur. Yoğun alerji yaşayan ve çok sık hasta olan bir çocuğun okul ve enfeksiyon dönemi bitmeden dondurma yememeli. Mevsimler allerji şikayeti olan kişilerde bu dönemin daha zor atlatılmasına sebep olur. Bununla beraber kilo kontrolü içinde miktarına ve yanında kullanılan soslara da mutlaka dikkat edilmelidir. Meyveli dondurma ilk tercihimiz olmalı. Farkında olmadığımız özellikle reflü şikayeti olanlarda süt allerji % 70 görülmektedir. Doğal olarak yapılmış meyveli dondurmalar ilk tercihimiz olmalı. Aslında bilinçli yendiğinde ve fazla sık tüketilmediğinde dondurmayı zararlı bir gıda gruba sokulmamış olur. Gerçekten süt katılarak yapılan aşırı şeker eklenmemiş dondurmaların yararlı yönleri de vardır.

Örneğin; bol sütlü sade dondurma aynı zamanda iyi bir kalsiyum ve az da olsa protein kaynağıdır. Doğal meyvelerden yapılan dondurmalar ise meyvenin çeşidine göre hem antioksidan özellik gösterir hem de iyi bir C vitamini kaynağı olabilir. Havaların ısınması ile beslenmemizde ani sıcaklık farkları yaratacak şekilde beslenmemeliyiz. Biranda soğuk su tüketimine başlamamamız gerektiği gibi dondurma tüketiminde de hem miktar hemde sıklık olarak kontrollü tüketilmesi uygundur"


Dondurma keyfi kabusa dönüşmesin
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Erdurak'la çocuklarda özellikle yaz aylarında görülen boğaz ağrısı ve bademcik enfeksiyonlarını anlattı.Tüm boğaz ağrıları enfeksiyondan kaynaklanmaz Çocuklarda ilk 3 yaşa kadar kadar olan bademcik enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu virüslere bağlı olarak gelişir. Bakterilerle enfeksiyon daha az olmakla birlikle belirtileri birbirinden farklıdır. Virüslerle olan enfeksiyonlarda belirtiler bademcikler üzerinde kızarıklık, hafif ateş, boğaz ağrısı, yutma zorluğu, burun akıntısı, öksürük, geniz akıntısıdır. Bakterilerle olan enfeksiyonlarda ise 38-39 °C'nin üzerinde ateş, boğaz ağrısı, yutma zorluğu, bulantı, kusma, bazen karın ağrısı, kulağa vuran ağrı, eklem ağrıları, boyunda ağrılı beze (lenfadenopati) görülür. Boğaz ağrısı her iki tip enfeksiyonda da ortak şikayettir. Ancak tüm boğaz ağrılarının nedeni viral veya bakteriyel bademcik iltihabı olduğu anlamına gelmez. Özellikle yaz aylarında dondurma başta olmak üzere, soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi boğaz arka duvarında ve bademciklerde hassasiyete bağlı ağrıya neden olabilir, fakat bu tip boğaz ağrıları geçicidir. Çocuklarda özellikle yaz aylarında dondurma tüketilmesi sakıncalı değildir; sadece hijyenik koşullarda üretilmiş, ambalajlı, son kullanma tarihi geçmemiş ürünleri tüketmeye dikkat edilmelidir. ''Klimalı ortamlarda uzun süre kalınmamalı''Yaz aylarında özellikle klimalı ortamlarda uzun süre kalınmamalı, klimaların filtreleri mutlaka antibakteriyel ürünlerle periyodik olarak temizlenmeli, hijyenik koşullarda üretilmiş gıdalar tercih edilmeli, anaokulları gibi çocukların toplu olarak bulunduğu alanların havalandırma sistemleri mutlaka hijyenik olmalı ve temiz hava sirkülasyonu sağlanmalıdır. Bunlarla birlikte ortak kullanım alanlarında sıvı sabun, tek kullanımlık havlu, mendil gibi eşyalar temizlik için kullanılmalıdır. Viral bademcik iltihabında antibiyotik verilmez çünkü etkisizdir. Ağrı kesici, ateş düşürücü gibi sadece şikayetleri giderecek ilaçlar verilir. Eğer bağışıklık sistemi zayıf hastalarda viral enfeksiyon görüldüyse ikincil gelişebilecek bakteriyel enfeksiyondan korumak amaçlı antibiyotik verilebilir. Bakteriyel bademcik iltihabı düşünülüyorsa tedavide ilk tercih ilaç penisilindir. Bakteriyel bademcik iltihabında en sık etken A gurubu beta hemolitik streptokok adı verilen ve halk arasında beta mikrobu olarak bilinen bakteridir. Bu bakterinin bu kadar önemli olmasının nedeni tedavi edilmemesi halinde akut romatizmal ateş (ARA) adı verilen ve kalp, eklemler, beyin, cilt tutulumu ile giden öldürücü olabilen hastalığa neden olmasıdır. Özellikle 5-15 yaş arası çocuklarda bu hastalık görülür. Bu nedenle çocuklarda şiddetli, yüksek ateş ile seyreden boğaz enfeksiyonlarında mutlaka doktora başvurulmalıdır.


Haftada en fazla 2 kez dondurma tüketin

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, eğer beslenmenize dikkat ediyorsanız dondurma yerken kilonuzu korumak için nelere dikkat etmeliyiz konusunda şu uyarılarda bulundu:

"Haftada bir veya en fazla 2 kez dondurma tüketin. Bu dondurma miktarları 2 küçük top veya 1 iri topu geçmesin. Dondurmayı tok karnına yemeyin, ara öğün olarak tüketin. 2 küçük top sade dondurmayı ayran, yoğurt, süt gibi bazı ara öğünlerin yerine değişim olarak kullanabilirsiniz. Dondurmayı yedikten sonra üzerine soğuk su içmeyin. Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır"

Günün Önemli Haberleri