Domuz gribinden beklenen haber!
Abone olDomuz gribinin uzmanların beklediğinden daha az öldürdüğü ortaya çıktı. Ancak Türkiye hala risk altında.
DSÖ Koordinatörü Prof. Dr. Hande Harmancı, “Amerika kıtası ve Batı Avrupa’da vaka sayısında ciddi anlamda düşüş var. Karşımızda ilk hesaplarımızdan daha düşük atak hızına ve öldürücülüğe sahip bir pandemi var” dedi
DOMUZ GRİBİ DÜŞÜŞE GEÇTİ
Dünyayı etkisi altına alan ve salgına dönüşen domuz gribi düşüşe geçti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve uzmanlara göre H1N1 aktivitesi dünyanın büyük bir kısmında düşüyor. Hastanelere ise daha az vaka geliyor.
DSÖ’den yapılan son açıklamada virüsün Kuzey yarımkürede 6 hafta önce pik yaptığı ve ABD ile Kanada’da ciddi bir düşüşe geçtiği belirtildi. Virüsün ABD’de belirlenen ulusal taban çizgisi seviyesine yaklaştığı, Kanada’da ise bu seviyenin altına indiği bilgisi verildi.
AVRUPA'DA DÜŞÜYOR, ASYA'DA ARTIŞ VAR
Dünya Sağlık Örgütü Küresel Grip Programı Pandemi Hazırlık Koordinatörü Prof. Dr. Hande Harmancı yaşanan son durumu şöyle değerlendirdi: “Kuzey ve Güney Amerika ile Batı Avrupa’da vaka sayıları düşüyor. Doğu Avrupa, Orta Asya ve Güneydoğu Asya’da ise bir artış eğilimi var. Kuzey yarımküre yaza girdiği için vaka sayısı azaldı. Şu anda dünyanın bu bölümünde durum oldukça sakin.
TÜRKİYE ARTIŞIN İÇİNDE
Türkiye şimdilik artış dalgasının içinde. Ancak Türkiye aşılamaya ilk başlayan ülkelerden biri olarak gerek kişisel önlemlerde gerek planlama, programlama ve aşıya sahip olma açısından becerikli davranan ülkeler arasında. Hala dünyada daha 95 ülke insanlarına uygulayabilmek için DSÖ’den aşı bekliyor.”
BEKLEDİĞİMİZDEN DAHA AZ ÖLDÜRÜYOR
Pandemi öncesinde hesaplarını daha yüksek atak hızına sahip ve daha öldürücü bir virüse göre yaptıklarını hatırlatan Harmancı şöyle devam etti: “Şu anda karşımızda ilk hesaplarımızdan daha düşük atak hızına ve öldürücülüğe sahip bir pandemi var. Bütün ülkelerin planlarını yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Virüsün ilk ortaya çıktığı Meksika’da çok yüksek öldürücülüğü varken Amerika ve Avrupa’ya yayıldıkça ölüm hızı düştü. Ülkemizde de hala çok az kişi aşı oldu. Önümüzdeki 3-4 yıl daha domuz gribi karşımıza çıkacak.”
ENDİŞE EDECEK DURUM YOK
Şu ana kadar 100 milyon civarında aşı yapıldığını belirten Harmancı, virüsün mutasyonu ve aşının yan etkileriyle ilgili gelişmeleri şöyle özetledi: “H1N1’in mutasyonlarını DSÖ laboratuarlarında izliyoruz. Şu anda korkulacak bir değişim yok. Dirençli virüslerle karşılaştık. Dünyanın çeşitli ülkelerinden toplanan 10 binin üstünde virüs tek tek incelendi. Bunların arasından sadece yaklaşık yüz virüste Oseltamivir yani Tamiflu direnci gördük. Bu virüsler genetik yapılarında oluşan kısmi bir mutasyon sonucu ilaçlara direnç kazanmış. Ancak bu virüslerin insandan insana yayılmadığını görüyoruz. Bu vakaları eldeki ilaçlarla tedavi etmeye çalışacağız. Bugüne kadar 100 milyon doz aşıda hiç bir beklenmedik yan etki yok. Hiçbir şekilde endişeye mahal verecek bir bulguyla karşılaşmadık.”
HASTANELERE BAŞVURU AZALDI
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, salgının kontrol altına alınması için aşılanma düzeyinin hızla artırılması gerektiğini söyledi: “Domuz gribi nedeniyle hastanelere başvuru sayısında büyük oranda azalma var. Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kişi aşı yaptırdı. Dünyada aşı yaptıran 200 milyon kişiden 80’inde ciddi yan etki bildirimi oldu. Ancak şu ana kadar aşıyla ilişkilendirilmiş ölüm yok. Ölen kişilerin otopsilerinde aşıyla ilgili bulguya rastlanmadı. Enfeksiyonun sıklıkla görüldüğü çocukların ve gebelerin aşılanması çok önemli. Türkiye’de geçen haftaya göre ölüm hızında düşüş olmadı.”