Domuz gribi tahminlerden hızlı yayılıyor

Abone ol

Vücuda girerken doğal bağışıklık olmaması nedeniyle hiçbir zorlukla karşılaşmayan bu tehlikeli virüs, çok hızlı bir şekilde yayılıyor.

Meksika'da ortaya çıkan ve sonbahardan önce Avrupa'ya gelmesi beklenmeyen domuz gribi tahminlerden çok hızlı bir şekilde Avrupa'ya da yayılmaya başladı.

Diğer grip virüslerine göre, vücuda girerken doğal bağışıklık olmaması nedeniyle hiçbir zorlukla karşılaşmayan bu tehlikeli virüs, çok hızlı bir şekilde yayılıyor. İtalyan yetkililer, 2010 Mart ayına kadar İtalya'da, tahmini 3 ya da 4 milyon kişinin domuz gribine yakalanacağını bildiriyor. İngiltere'de, eski başbakan Tony Blair'in eşi de dahil olmak üzere 10 bin kişi domuz gribine yakalanmış durumda.

Fransa hükümeti, büyüyen bu tehlike karşısında, tüm imkanlarını seferber etmiş durumda, grip salgını durumunda ekonomik hayatın devam edebilmesi için önlemler almaya çalışan Fransa, daha önceden öngörülmüş planlar çerçevesinde hazırlıklarını sürdürüyor.

Fransa'nın Hauts-de-Seine bölgesi Sağlık ve Sosyal İşler Genel Direktörü Bernard Kirschen, domuz gribine karşı yapılan hazırlıkları şöyle anlatıyor; “Daha önce ortaya çıkan ve salgına dönüşmeyen kuş gribi için zaten alınmış olan önlemler var, domuz gribi için de bu önlemleri devam ettiriyoruz, hazırlıklarımızı yaparken olabilecek en kötü senaryoları düşünüyor ve önlemlerimizi ona göre alıyoruz. Virüsün bulaşmasını önleyecek maske ve eldiven gibi ekipmanlar, olabilecek grip salgınını derecesine göre, ilk önce sağlıkla ilgili gruplara dağıtılıyor, öncelik hastane ve sağlık ekiplerine veriliyor. Her servis şefi bu maskeleri nereden alacağını biliyor. Sağlık personeline dağıtılan FFP2 tipi maskeler, halkın kullanacağı türden değil, bu maskelerin bir ‘kullanım süresi’ var, belli bir zaman sonra domuz gribine karşı etkisiz oluyorlar, şu an için elimizde 700 milyon adetlik bir stok var. Salgın durumunda her kasaba bir sağlık merkezine sahip ve ‘hastalığı gözlem’ işi lokal olarak yapılıyor, her hasta kendi evinde karantinaya alınıp diğer vatandaşlardan izole ediliyor.” Fransa'da alınan diğer önlemler ise şunlar: İŞ

YERLERİNDE ALINAN ÖNLEMLER
Hazırlanmış ulusal bir plana göre, iş yerleri hem salgına karşı önlem almak, hem de çalışanlarının çalışma ortamını garanti etmek zorundalar.

Büyük şirketlerin maske stokları bugünden hazır durumda, bu maskelerin görevi, sağlıklı insanları virüsten korumaktan ziyade hasta olan insanları izole ederek virüsü yaymalarını önlemek. El ve yüzü dezenfekte edecek mikrop kırıcı losyonların herkesin kolaylıkla ve bolca erişebilecekleri yerlere konulması ve toplantıların bürolar yerine ‘telekonferans’ şeklinde uzaktan yapılması, alınması gereken önlemler arasında bulunuyor.

EVLERDE ALINAN ÖNLEMLER
Fransızlar, bir takım önlemleri almak için grip salgınının gelmesini beklememişler, ameliyat maskesi ve dezenfekte edici losyonlar, şimdiden Fransız evlerinde stoklanmış durumda. Grip virüsüne karşı en etkili bariyerin temizlikten geldiğini hiç durmadan hatırlatan sağlık yetkilileri, çocuklarını toplu tatile gönderen ailelerin ilk olarak çocukların yanına dezenfekte edici losyonların verilmesinden çok memnun, Evde ve tatil merkezlerinde herkesin elini sürebileceği yerlerin (kapı kolları, tuvaletler, elektrik düğmeleri, uzaktan kumanda aletleri v.s.) günlük kullanılan temizlik maddeleri ile sık şekilde dezenfekte edilmesi çok önemli. Günde bir kaç dakikada olsa ev odalarının havalandırılması gerekiyor. Eğer evde hastalığı çabuk kapacak insanlar var ise (ihtiyarlar, çocuklar, hastalar) yapılacak, düğün, nişan, doğum günü gibi aile toplantılarına bir müddet ara vermek gerekiyor. Karşılaşıldığında, bir müddet için öpüşmeler ve el sıkışmalardan vaz geçilmeli.

POSTANELERDE ALINAN ÖNLEMLER
Fransız postanesi, kendi kriz masasını kurmuş durumda ve grip salgını gelmeden önce belli bir plan çerçevesinde yapılan tatbikatlar sayesinde herkes ne yapacağını biliyor. Postacıların birer virüs dağıtım aracı olmalarını önlemek için, salgın zamanı mektup ve koliler elden verilmeyip posta kutularına bırakılıyor. Tüm posta çalışanlarına yetecek kadar maske ve dezenfekte losyon stoğu hazır durumda, Ayrıca postane gişelerinde çalışanlar, gişeye gelecek hastaları belirleyebilmek için staj görüyorlar.

OKULLARDAKİ ÖNLEMLER
Çocuklar, hastalığı taşıyıcı en büyük faktör oldukları için hastalığın ilk belirtileriyle birlikte okullar hemen tatil ediliyor. Okul programlarının geç kalmasını önlemek amacıyla dersler radyo yayınlarıyla öğrencilere ulaştırılıyor, bu konuda Fransa eğitim Bakanlığı ile Radio 5 ve France Culture radyoları anlaşmış durumdalar.

BÜYÜK ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ
Postanelerde olduğu gibi büyük alışveriş merkezleri de kriz masalarını kurmuş durumdalar. Şimdilik çalışanlarını sık sık el yıkamaya davet eden afişlerle yetinen bu merkezler, salgın durumunda yiyecek içecek stok etme durumunu göz önüne alarak emniyet birimlerini güçlendirmişler.

Eğer salgın 5a seviyesinden 5b seviyesine çıkarsa, yerlere yapılacak işaretler ile müşterilerin birbirlerine belli mesafeden fazla yaklaşmalarını önlemek alınacak tedbirlerin arasında bulunuyor.

Her halükarda büyük alışveriş merkezleri yapılacak alışverişin internet üzerinden yapılarak evlere servis edilmesini en uygun yöntem olarak görüyor.

VİRÜS HAKKINDA BİLİNENLER
Grip virüsünün bir çeşidi olan ve bilim adamlarına sırlarını vermeye başlayan virüs, ilk Nisan 2009'da Meksika'da başgösterdi.

Dünya sağlık organizasyonunu (OMS) verilerine göre; tüm dünyada virüsü 94512 kişi kaptı ve 429 kişi hayatını bu virüs yüzünden kaybetti, bu rakama göre, ölüm oranı hastalığa yakalananların binde 5 ini oluşturuyor, En çok domuz gribi hastası 37 bin 246 hastayla ABD'de bulunuyor, virüse bağlı en çok ölüm 211 ölüm ile gene ABD'ye ait.

Avrupa'da bu rekor 9 bin 718 bilinen hasta ve 15 ölüm ile İngiltere'ye ait. Fransa'daki domuz gribi hasta sayısı 481.

Virüs en çok çocuklara bulaşıyor, bunun sebebi ise çocukların okullarda toplu olarak bulunmaları, ayrıca bir çocuk günde 4 ila 6 yetişkin insanla karşılaşıyor.

Virüsün ihtiyar kesime neden daha az bulaştığının yanıtı ise virolog profesör Jean-Claude Manuguerra'dan geliyor.

Profesör Manuguerra, bugünkü gribin geçmişteki salgın olan ‘İspanyol gribi’yle akraba olduğunu ve ileri yaştaki insanların gençken İspanyol gribi ile karşılaştıklarını ve vücut bağışıklığı hafızasının bugünkü virüsü tanıyıp gerekli önlemleri aldığını söylüyor.

KİMLER AŞI OLACAK?
Öncelikliler, Fransız nüfusunun 2 milyonunu oluşturan sağlık personelinden başlıyor ve 1 milyon kişilik ‘ilk yardım’ personelini içeriyor. Daha sonra 65 yaşının altında olup da uzun süreli hastalıkları olan insanlar ve 800 bin hamile kadın geliyor. 14,5 milyonluk 18 yaş altı grubu da öncelikliler grubunda, devlet ve büyük şirketlerin yöneticileri durumları ne olursa olsun, mutlaka aşılanmak zorundalar.

Fransa, 800 milyon Euro harcayarak 94 milyon doz aşı aldı ve stokladı, 34 milyon doz aşı içinde, durumun kritikleşmesi durumunda, 200 milyon Euro karşılığında siparişi verilmiş durumda bekliyor.



Günün Önemli Haberleri