Domuz gribi 'süper bağışıklık' sağlıyor
Abone olYeni bir araştırmaya göre, domuz gribini atlatanların vücudu, bir sürü grip virüsüsle mücadele edebilecek güçte antikorlar üretiyor.
Domuz gribi geçen sene 60 milyon kişiyi
etkiledi
Yeni bulgulara göre, domuz gribini atlatanlar, diğer grip türlerine karşı normalin üstünde bağışıklık kazanmış olabilir.
Journal of Experimental Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, domuz gribine neden olan H1N1 virüsünü yenmek, diğer grip türlerinin bir kısmına neden olan virüslere karşı antikor üretmeyi sağlayabilir.
Geçen yıl yaşanan salgın sırasında domuz gribine yakalanan dokuz hastayla yapılan çalışmada, hastalığın dönemsel grip ya da grip aşısı ertesinde çok nadir görülen antikorlara rastlandı.
Araştırmacılar, bu antikorlardan beşinin son on senenin tüm
dönemsel H1N1 tipi gripleriyle mücadele edebileceğini tespit
etti.
Antikorlar, ayrıca 1918 yılında 50 milyon kişinin ölümüyle sonuçlanan "İspanyol gribi" virüsüne ve kuş gribine karşı da etkili.
Araştırmacılara göre, "normalin üzerinde" güçlü antikorların, vücut yeni virüsle mücadele etmeye çalışırken, eski virüslere dair hafızasını kullandığında ortaya çıktı.
Evrensel aşıya doğru
Doktorlar, bu bulguyu herhangi bir grip türüne karşı korma sağlayabilecek evrensel bir aşı üretiminde kullanmayı hedefliyor.
Grip araştırmacıları için böyle bir aşı yüksek önem taşıyor.
Araştırmacıların çoğu şimdiden her sene yaşanan grip türünü tahmin edip, ona göre aşı üretmek çabasını önleyecek, genel etkinliğe sahip böyle bir aşı için testlere başlamış durumda.
H1N1 virüsü üzerine yapılan son araştırmaların koordinatörü doktor Patrick Wilson, geçen sene 60 milyon kişiyi etkileyen virüsün, araştırmacılar için önemli bir fırsat sunduğunu söylüyor.
Wilson, "bu durum tek bir aşının tüm grip türlerine karşı bağışıklık sağlayabileceğini gösteriyor. Bizi şaşırtan, sık karşılaşılan grip virüslerinden bu kadar farklı bir virüs türünün, bizi genel uygulanabilirliği olan bir aşıya götürebileceği oldu" diyor.
Bir sonraki aşamada ise, geçen sene domuz gribi aşısı olan ve grip olmayan kişilerin, bu üstün bağışıklığa sahip olup olmadıkları test edilecek.
Ancak bulunacak yeni aşının gereken testlere tabi tutulup, kullanılmaya başlanmasının en az beş yıl süreceği düşünülüyor.