Domuz gribi sayısı arttı bakanlıktan flaş açıklama

Abone ol

Domuz gribi sayısında hızlı artış. Sağlık Bakanlığı domuz gribi virüsü H1N1'in rastlandığı hasta sayısının 463'e yükseldiğini açıkladı.

Domuz gribi son dakika haberlerine bir yenisi daha eklendi.

Sağlık Bakanlığı domuz gribi vakalarıyla ilgili son sayıları açıkladı. Bakanlığın açıklamasında 2 bin 905 hastadan 463'ünde H1N1 virüsüne rastlandığı duyuruldu.

GRİP AŞISI VE DOMUZ GRİBİ İLAÇLARI İŞE YARIYOR MU?

Sağlık Bakanlığı Grip Bilimsel Danışma Kurulu tarafından yayınlanan açıklamanın detayları şöyle:

"Yapılan genetik analizlerde İnfluenza A H1N1 virüsünün daha önceki sezonlarda dolaşımda var olan virüsler ile aynı olduğu, mevcut aşının ve ilacın virüse karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. Ülke genelinde antiviral ilaç ve aşıya erişimde herhangi bir sıkıntı yoktur.

ŞUAN GRİP AŞISI YAPTIRILABİLİR Mİ?

Mevcut verilerin geçtiğimiz yıllardaki grip sezonu verileri ile karşılaştırılması yapıldığında farklı bir durum olmadığı, gribin olağan seyri içerisinde olduğu tespit edilmiştir. Özellikle risk grubunda bulunanlar grip aşılarını grip mevsimi boyunca yaptırabilir."

DOMUZ GRİBİ NEDİR BELİRTİLERİ NELERDİR?

Domuz gribi, domuzlarda hastalığa yol açan bir mikro organizma olan İnfluenza Tip A virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığıdır.

Virüs daha önce insanlarda hastalığa yol açmamakta, sadece domuzlarda görülmekteydi. Ancak mikro organizmadaki değişime bağlı olarak ortaya “İnfluenza tip A H1N1” adı verilen yeni bir virüs formu çıkmıştır. İlk kez 2009 yılında saptanan domuz gribi şu anda ülkemizde en sık görülen grip virüsüdür.

DOMUZ GRİBİ NASIL BULAŞIR?

Domuz gribi solunum yolu ile bulaşıyor. Özellikle yakın temas, öksürmek ve hapşırmak suretiyle insandan insana geçiyor. Kuluçka süresi ise 1-3 gündür.

Ani başlayan ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanması ya da akması, baş ağrısı, gözlerde sulanma, kas ağrısı ve halsizlik bulguları olabilir. Bazı vakalarda hiçbir belirti görülmezken bazıları ölümle sonuçlanabilmektedir.

İnfluenzanın kesin tanısı, hastalığın ilk üç günü içinde, ateşli dönemde alınan boğaz-burun kültüründen virüs izolasyonu ile olur.



DOMUZ GRİBİNDEN NASIL KORUNULUR? 

- Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.
- Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.
- Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas edilmemelidir.

-Yüzeyler sık sık temizlenmelidir.

GRİP AŞISI ETKİLİ Mİ?

İnfluenzaya karşı inaktive virüs aşısı geliştirilmiştir. Aşı hastalığın ağır geçmesini ve komplikasyonlarını önler. Aşı bir sezon önce dolaşan virüsler temel alınarak hazırlanır. Aşının etkinliği virüsün antijenik yapısını hızlı değiştirmesi nedeniyle ancak %70-90 düzeyindedir.

Kimler Aşı Olmalı?

65 yaşın üzerindekiler,

Yaşlı bakım evinde kalanlar,

Astımlı çocuklar, kronik kardiopulmoner hastalığı olanlar,

Diyabet, renal bozukluk ya da immun yetmezliği olanlar,

Uzun süreli aspirin tedavisi alanlar (Reye Sendromu olasılığı),

İnfluenza sezonunda gebeliğinin ikinci ya da üçüncü trimesterinde olacak kadınlar,

Grip virüsünü riskli gruplara taşıyabilecek kişiler: sağlık çalışanları, yaşlı bakım evlerinde çalışanlar, ev ziyareti yapanlar, grip açısından riskli kişinin ev halkı,

HIV ile enfekte kişiler mutlaka aşı olmalıdır.

DOMUZ GRİBİ İLAÇLARI

İnfluenza A’nın tedavisinde özellikle antiviral ilaçlar etkilidir. İlaçların 36-48 saat içinde başlandığında semptom süresini kısalttıkları ve komplikasyonları azalttıkları saptanmıştır.

Günün Önemli Haberleri