Domuz gribi aşısı zararlı mı?

Abone ol

Domuz gribi aşısıyla ilgili iddialar vahim. Ölümcül olabileceği bile söyleniyor. En yetkili ağız, Prof. Dr. Ceyhan iddialara yanıt verdi.

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER
ANKARA-

Türkiye’yi domuz gribi korkusu sardı. Salgının önüne geçmek için Ekim ayı sonunda uygulanması beklenen aşı daha yapılmadan tartışmaya neden oldu. Aşının ölümcül olabileceği kaygıları dile getirilirken domuz gribi hastalığını atlatmış Türk profesör bu eleştirilere yanıt verdi.

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Yan etkiler diğer uyguladığımız aşıların yan etkilerinden farklı değil. Bu virüs şekil değiştirip daha ölümcül olmasın diye aşının yapılması gerekiyor. Bekleyip görelim olmaz. Ölümcül seyrederse bunun pişmanlığı olmaz” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan İNTERNETHABER’in sorularını yanıtladı. Ceyhan’ın çok tartışılan domuz gribi aşısıyla ilgili değerlendirmeleri şöyle:

-Aşının yan etkilerinin etkisinden daha ölümcül olabileceği konuşuluyor. Bu eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Herhangi bir ilaç veya aşının yan etkisi olmaması mümkün değil. Su hayati bir sıvı. İçmeden yaşanmaz, ama çok fazla çok içerseniz sudan bile zehirlenmek mümkün. Tıpta etkiler ve yan etkiler masaya yatırılır. Etkileri ağır basıyorsa yan etkileri ağır basmıyorsa buna tamam denir. Bu aşının ölümcül olabileceği iddiaları asılsız ve bilimsel dayanağı yok. Aşı henüz herhangi bir ülkede uygulanmaya girmedi.

-Bu aşının özelliği, diğerlerinden farkı nedir?
Yapı olarak aslında bu bir grip aşısı. İçindeki maddelerde aşağı yukarı aynı. Yan etkileri mevsimsel grip aşısının yan etkileri ile benzer. Geçmişte aşının yan etkilerinden değil, üretimden kaynaklanan bazı hatalar nedeniyle sorunlu aşılar olmuştu. Bu aşıyı o yaşanan sorunlarla karıştırmamak gerek.

-İçindeki adjuvan maddesiyle ilgili eleştiriler var. ABD’deki aşılarda bu madde yok. Bu nasıl bir sıkıntı yaratır?
Bizim şu an kullandığımız bütün aşılarda bu madde var. Sadece ABD aşı firmalarına büyük paralar ödeyerek adjuvansız aşı üretimi istedi. Adjuvan bir alüminyum bileşiğidir. Belli bir yan etkisi var. Eğer paranız varsa, gücünüz varsa, parayı ödeyerek bunu yaptırırsınız. ABD yaptı ama onun için bu şekilde üretilen aşılar yetecek mi göreceğiz. Mevcut aşıyı ABD dışında bütün batı ülkeleri kullanacak.

-Aşı yaptırmaktan çekinenler var. Beklemek isteyenler için ne dersiniz?
Hafif seyrediyor, aşıyı yapmadan beklesek diyenler var ve olacaktır. Ama bu suçiçeği için olsa tamam. Belli sıklıkta seyrediyor. O zaman beklersiniz. Ancak burada böyle bir şansımız yok. Bekleyip göreyim olmaz. Ya aşılayacak ya da aşılamayacaksınız. Virüsün şekil değiştirip daha ölümcül olmasından korkuyoruz. Ölümcül seyrederse onun pişmanlığı olmaz.

-Aşı geldiğinde nasıl uygulanacak? İsteyen herkes yaptırabilecek mi?
Aşı daha gelmeden nerede nasıl bulacağım telaşı başladı
. Böyle bir olay yok. Aşı kimsenin isteğine bırakılmayacak. Ne serbest piyasada ne eczanelerde olmayacak. Sağlık Bakanlığı aşıları aşı merkezlerine dağıtacak. Başta gebeler, bebekler, sağlık personeli olmak üzere risk grubuna belli bir liste dahilinde yapılacak.

-Sizin de domuz gribine yakalandığınızı biliyoruz. Nasıl atlattınız?
Eşimle geçen Temmuz’da ABD’ye gittiğimizde yakalandık. İki gün hafif ateş ve kırgınlıkla atlattık. Evde dinlendim. Eğer kronik bir başka rahatsızlığınız yoksa ilaç kullanmak da gerekmiyor. Ateş düşürücü, ağrı kesici kullanılabilir. Bilkentte hastalanan öğrenciler açısından da büyük bir sıkıntı yok. Onlar da bir iki güne iyileşir. Şu anki haliyle korkulacak bir durum yok. Aşının nedeni virüsün şekil değiştirip daha öldürücü olmasını önlemek.

Günün Önemli Haberleri