Domatesi bırak 3D'ye gel
Abone ol3D Print Expo Turkey Fuarı kapsamında onlarca girişimci firma, tüketicilere teknolojilerini tanıtıyor
Fuarda 3D ile kopyalanmış yapay koldan insan suretinde biblolara kadar pek çok ürün ilgi görüyor
3bfab'nin Ar-Ge Mühendisi Samet Kurt, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için 3D ve nanoteknolojiye yönelmesi gerektiğini belirterek, "Şimdiye kadar olan geride kalmışlık yeni sektörlere katılımımızı ıskalamamamız için çok önemli. 3D ve nano teknolojiye destek olmak gerekli. Domates üretimiyle bu iş bir yere varmaz" dedi.
İstanbul Fuar Merkezi'nde geleceğin 3D kopyalama teknolojileri, 3 boyutlu çıktı verebilen yazıcıların tanıtıldığı 3D Print Expo Turkey fuarı başladı.
Kurt, 3 boyutlu yazıcı teknolojilerinin henüz yeterince gelişmediğini belirterek, "Plastiği eriterek katman katman oluşturduğumuz bir teknoloji var. Kuyumcular için üretilen ayrı bir teknoloji var... Ancak bu teknoloji daha emekleme devresinde. Çok daha ileriye gidecektir. Yapay organ üretimi üniversitelerin odaklandığı bir alan" dedi.
Hamile bir kadına 4 aylık fetüsünün 3D kopyasını verebildiklerini aktaran Kurt, "Annenin 4 aylık bebeğinin MR dosyalarını alıp 3D Printer'dan çıktı haline getirip anneye verebiliyoruz. Buna benzer onlarca alanda hizmet ve ürünlerimiz söz konusu" dedi.
3D teknolojilerle silah üretilebildiği bilgisini veren Kurt, bunun yasal olmadığını da hatırlattı.
DOMATES ÜRETİMİYLE BU İŞ BİR YERE VARAMAZ
Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için nano teknoloji ve 3D teknolojilerin desteklenmesi gerektiğine dikkati çeken Kurt, şunları kaydetti:
"Dünyada yeni gelişen teknolojileri yakalamamız için tüm girişimlere ve girişimcilere destekler verilmeli. Şimdiye kadar olan geride kalmışlık yeni sektörlere katılımımızı ıskalamamamız için çok önemli. 3D ve nano teknolojiye destek olmak gerekli. Domates üretimiyle bu iş bir yere varmaz."
Girişimci Solvotek'in Genel Müdürü Bora Sayın ise 3 boyutlu baskı teknolojisinin henüz filmlerdeki gibi ileri boyutlara ulaşamadığını belirterek, teknolojinin gelişmeye devam ettiğini anlattı.
Sayın, "Teknoloji belli alanlarda kullanılıyor ama halen insan hayatına tam anlamıyla girebilmiş değil. Masaüstü Printer'lar üretiliyor, satışını da yapıyoruz ama bu ürüne eli değmiş insan sayısı çok az. Bu da piyasayı çok daha çekici yapıyor. Ancak yazıcıların beklenen detayı hala verememiş olması etkili. Filmlerdekine benzer pek çok şey yapabiliyorsunuz ama Holywood'daki içeriklere erişmek biraz daha zaman alacak" diye konuştu.
3D teknolojilerin istenilen seviyeye gelmesiyle sıvıdan katılaştırarak baskı (SLA) yöntemi ile kalp kapakçığı gibi organları süratlice kopyalamanın mümkün olabileceğini kaydetti.
Pazar gününe kadar açık kalacak 3D Print Expo Turkey fuarı kapsamında onlarca girişimci firma tüketicilere teknolojilerini tanıtıyor, örnek çıktılar alıyor. Fuarda 3D ile kopyalanmış yapay koldan insan suretinde biblolara kadar pek çok ürün ilgi görüyor.
Fuarda, 14 Şubat Sevgililer Günü'ne yönelik özel ürünlerin çıktıları da alınırken 3D yazıcıların satışı da tüketicilerin hizmetine sunuluyor. 3D yazıcı fiyatları ortalama 590 dolar seviyesinden satışa sunuluyor.