Dolmabahçede muhteşem defile

Abone ol

Modacı Faruk Saraç'ın Atatürk kıyafetlerinden oluşan defilesi Dolmabahçe Sarayı'nda yapıldı.

Modacı Faruk Saraç tarafından hazırlanan Atatürk'ün kıyafetlerinden oluşan defile, Dolmabahçe Sarayı'nda yapıldı.

İstanbul Valiliğince, Atatürk'ün 125'inci doğum yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen defilede, Saraç'ın hazırladığı 450 parçadan oluşan 42 kıyafeti, Tarık Tarcan, Burak Hakkı, Atilla Saral, Çağla Şikel ve Sema Şimsek gibi ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu 21 erkek ve 3 bayan manken sundu.

Koreografisi Uğurkan Erez'e ait olan defilenin sunuculuğunu Kenan Işık yaptı. Defilenin sonunda Kenan İmirzalıoğlu da zeybek oynadı. Defileden önce bir konuşma yapan İstanbul Valisi Muammer Güler, Atatürk'ün, hayatının her döneminde bir aksiyon insanı olduğunu belirterek, ''Eski gücünü kaybetmiş bir milletle büyük bir kurtuluş mücadelesini gerçekleştirdi. Neredeyse okuma-yazma bilmeyen bir halka eğitim seferberliği başlattı.

Kendini ezmeyi hedef edinmiş güçlü dünya devletleriyle aynı masada, eşit şartlara sahip oldu. Kısacası, imkansızı başarmaktır onun adı'' dedi. Defile öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Faruk Saraç da Atatürk'ün, dünya liderleri içinde en şık giyinen lider olduğunu söyledi. 70 yıl önce bile şık kıyafetleriyle dünya liderleri içerisinde öne çıkan Atatürk'ün giyim zevkini genç nesillerle paylaşmak amacında olduklarını ifade eden Saraç, bu defile için çok titiz ve detaylı çalışmalar yaptıklarını anlattı. Önce arşiv çalışması yapıldığını kaydeden Saraç, daha sonra Anıtkabir ziyaretiyle orijinal kıyafetlere bakıldığını, 400'ü aşkın Atatürk fotoğrafı üzerinde kumaş ve model incelemeleri yapıldığını ifade etti. Saraç, 42 adet kıyafet seçmelerinde, Atatürk'ün, ayakkabı numarası, pantolon beli, gömlek yakası gibi kıyafetiyle ilgili pek çok ayrıntıda 42 rakamına rastlamalarının büyük etkisi olduğunu söyledi.

Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetlinin katıldığı defilenin sonunda Vali Güler; Faruk Saraç, Uğurkan Erez ve Kenan Işık'a birer plaket verdi. Ait oldukları dönemin detaylarını yansıtan defiledeki tüm giysiler titiz bir çalışma sonucunda hazırlandı. Siyah-beyaz fotoğraflar tek tek incelenerek kumaşlar ve modeller çıkartıldı. Tüm giysi ve aksesuarlar orijinaline bağlı kalmak kaydıyla seçildi. Giysiler, o dönemin dikim teknikleri kullanılarak hazırlandı. Her ayrıntıya önem verildi, çoraplar bile model ve desenlerine göre özel olarak dokundu. Dokumalarda İngiliz ve yerli kumaşlar kullanıldı. Atatürk'ün giydiği tişört ve süveterler, aslına bağlı kalınıp özel olarak dokutuldu. Gömlekler, yaka modellerinden kol manşetlerine kadar her ayrıntı incelenerek dikildi.

Günün Önemli Haberleri