Doların artışı emlak fiyatları nasıl etkiledi?

Abone ol

Sektör temsilcileri, yabancı yatırımcıların bu tür dalgalanmaları cazip gördüğünü kaydederek, bu durumun son günlerde satış ofislerine yansıdığını bildiriyor.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, dövizdeki artışın yatırım amaçlı konut alıcılarının kısa vadeli portföy tercihlerinde etkili olacağını söyledi.
 
Ancak gerek hükümetin dövizdeki artışa müdahalesi gerekse serbest piyasa koşullarındaki görünmez elin devreye girmesiyle bir kar realizasyonunun da kaçınılmaz olabileceğini dile getiren Durbakayım, bunun doğal sonucu olarak konut yatırım fonlarının tekrar gayrimenkul sektörüne döneceğini aktardı.
 
"KONUT DÖVİZE ENDEKSLİ DEĞİL, SUNİ FİYAT ARTIŞI OLMAZ"

Başkan Durbakayım, Türkiye'de konut fiyatlarının artık bundan 8-9 yıl öncesi gibi döviz endeksli olmadığının altını çizerek, bu yüzden konutta suni bir fiyat artışından bahsetmenin mümkün olmadığının altını çizdi.
 
Sadece çok lüks ve butik projelerdeki döviz endeksli satışlarda fiyat artışından söz edilebileceğini dile getiren Durbakayım, ancak bunların sayısının çok sınırlı olduğu bilgisini verdi.
 
Durbakayım, "Bu proje sahipleri de yaşanan suni döviz artışının dengeleneceğini öngördükleri için döviz oranlarını belli bir seviyeye sabitleyerek potansiyel müşterilerini koruma gibi tedbirler almaktadır." diye konuştu.
 
"Yabancı yatırımcılar için bir fırsat"

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, doların yükselişini yabancı yatırımcılar için bir fırsat olarak değerlendirdiklerini belirterek, bu dönemde yabancı bir yatırımcının alacağı her bir gayrimenkülün değer kazandığını söyledi.
 
Tavukçuoğlu, "Mesela 100 bin dolarlık bir ev eskiden 300 bin lira iken, bugün kur nedeniyle 335-340 bin liralara geleceği için aslında daha ucuz fiyata, ederi yüksek bir daire almış olunacak." dedi.
 
İnşaat sektörü açısından Türkiye'ye daha yüksek değerde döviz akışının sağlanabileceğini vurgulayan Tavukçuoğlu, "Bu yüzden sektör, bu dönemde yabancı konut satışına odaklanmalı. Böylece hem uzun zamandır istenilen yabancıya konut satışında artış yaşanmış olacak hem de döviz girdisi sayesinde ülkemize önemli bir para akışı sağlanmış olacaktır." ifadelerini kullandı.
 
"YABANCILAR FİYATLAR ARTMANDAN EV ALMAK İSTİYOR"

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, iç piyasadaki kampanyaların sektörü hareketlendirdiğini belirterek, ancak piyasadaki dalgalanmalar dolayısıyla gayrimenkul sektöründe uzun zamandır fiyatların sabit seyrettiğini söyledi.
 
Bu durumun satış ofislerine de yansıdığını aktaran Uyan, yabancıların satış ofislerine her zamankinden daha kalabalık geldiğinden bahsetti.
 
Uyan, "Bu durum uluslararası para piyasalarına hakim olan yabancılar açısından doların doygunluk noktasına ulaştığının da göstergesidir. Dolar artışıyla inşaat maliyetleri de yükseldi. Yabancı yatırımcı bunu da bildiğinden piyasa fiyatlarını yukarı çıkartmadan bugünkü fiyatların avantajını kullanmak istiyor." dedi.

"DAHA ÖNCE FİYAT ALAN YABANCILAR BUGÜNLERDE DÖNÜŞ YAPMAYA BAŞLADI"

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, doların yükselmesini istemediklerini ve bu duruma üzüldüklerini belirterek, kurun daha aşağı seviyelere gelmesi temennisinde bulundu.
 
Artışın yabancı alıcıları iştahlandırdığını anlatan Demir, şunları söyledi:

"Konut fiyatları sabit kalıyor ancak doların değeri artıyor. Bize, son birkaç gün içerisinde bazı yabancılar dönüş yaptı. Biz TL değeri üzerinden hesaplayıp konutu sattığımız için son bir iki haftada dolar üzerinden yüzde 10'a varan indirimler yaptık. Bu durum yabancılardan gelen döviz açısından bakıldığında ülkemiz için bir avantaj sağladı. Tabii tekrar söylüyorum; 'Biz ev satmak için dövizin yukarıda olmasını istemiyoruz'. Ama bu durum devam ederse, inşallah devam etmez, konutta yabancı yatırımcıyı yüzde 15-20 civarında artıracaktır."

Günün Önemli Haberleri