Dolar'daki hızlı yükselişe Merkez Bankası'ndan önlem
Abone olDolar/TL kurunun 2,25'i de aşarak hızlı yükselişine devam etmesine Merkez Bankası döviz satışı hamlesiyle karşılık verdi. ABD Merkez Bankası Fed'in faiz politikasına dair endişeler gelişen ülke paraları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.
Dolar/TL kurunun 2,26'yı da aşarak son 7 ayın en yüksek
seviyesine çıkmasına Merkez Bankası döviz satışı hamlesiyle
karşılık verdi.
Merkez Bankası'ndan bugün yapılan açıklamada her gün yapılan döviz satım ihalelerinde satılacak en az döviz tutarı 10 milyon dolardan 40 milyon dolara yükseltildi.
Merkez Bankası, atılan adımın gerekçesini "Son günlerde döviz kurlarında görülen oynaklık"olarak açıkladı.
Açıklamanın ardından Dolar/TL tekrar 2,26 seviyesinin altına geriledi.
Banka her gün yaptığı döviz satım ihaleleri ile piyasadan TL
çekip Dolar vererek TL'nin aşırı değer kaybetmesini önlemeye
çalışıyor.
Merkez Bankası dün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında ise politika faizinin sabit tutulmasına ve "sıkı politika duruşunun" sürdürülmesine karar vermişti.
Fed'in faiz politikası
Dolar'daki hızlı yükselişin ardındaki temel neden ABD Merkez Bankası Fed'in gelecek yıl faiz artırımlarına başlama olasılığı olarak görülüyor.
Her ne kadar Fed içerisindeki bazı üyeler "Ekonomideki toparlanmadan emin olmadan faiz artırmamalıyız" dese de, Fed'in açıkladığı takvime göre gelecek yıl içerisinde faiz artırımlarının başlaması bekleniyor.
Fed, 2008 küresel krizinin ardından politika faizini yüzde 0 ila yüzde 0,25 aralığına çekerek tarihi düşük seviyeye indirmişti. ABD'de faiz oranları hâlâ bu seviyelerde tutuluyor.
Rusya etkisi mi?
Ancak bazı piyasa uzmanları Dolar'daki değerlenmenin kısmen jeopolitik gelişmelere de bağlı olabileceğini söylüyor.
HSBC Türkiye stratejisti Fatih Keresteci yatırımcılara gönderdiği günlük piyasa notunda "Rusya'nın, Batı'nın Ukrayna krizinden ötürü uyguladığı yaptırımlara karşılık olarak ülke topraklarındaki yabancıların varlıklarını dondurmaya yönelik bir çalışma yaptığı yönünde haberler çıktı. Bunun da yatırımcıları rahatsız etmek suretiyle gelişmekte olan ülke piyasalarında satışlara yönelttiği tahmin ediliyor" dedi.
Diğer para birimleri de baskı altında
Yatırımcıların riskten kaçması ve dolara yönelmesi sonucunda Türk lirası dışındaki diğer gelişen ülke para birimlerinde de değer kaybı yaşanıyor.
Brezilya reali, Güney Afrika randı, Rus rublesi ve Hint rupisi, Amerikan doları karşısında değer kaybeden para birimleri arasında.
Hindistan, 5 Ekim'de düzenlenecek olan G-20 toplantısında gelişen ülkelerin aşırı kur hareketlerine karşı para birimi takas hattı (Swap) oluşturulmasını önerecek.
Hindistan Maliye Bakanı Arvind Mayaram, "G-20'ye bu öneriyi getireceğiz IMF (Uluslararası Para Fonu) ne kadar faydalı olabileceğini değerlendirebilir" diye konuştu.