Dolar kuru seçim sonrası ne olur?
Abone olAK Parti anayasal çoğunluğa ulaşır mı? HDP seçim barajını aşar mı? Seçimden koalisyon çıkar mı? Piyasalar bu soruların yanıtlarını arıyor.
7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nin ertesinde piyasalar nasıl bir seyir izleyecek? Geçen haftayı yükselişle geçiren Dolar/TL kuru pazartesi günü düşecek mi yükselecek mi?
İşte uzmanların 8 Haziran pazartesi günü olası seçim sonucu tahminleri için beklentiler...
11 Mayıs'ta 2,69 seviyelerine kadar çıkan dolar/TL, dört gün içinde 2,57'ye kadar geriledi. 15 Mayıs'tan bu yana yüzde 3'ün üstünde yükselen kur, yeniden 2,70'i test etti. Borsa İstanbul 100 endeksi ise son iki haftalık süreçte yüzde 5'ten fazla geriledi.
Bloomberg'in haberine göre, uluslararası piyasalarda, seçim senaryolarına ilişkin en önemli soru işaretinin Halkların Demokratik Partisi-HDP'nin barajı geçip geçemeyeceği olduğu ifade ediliyor.
Credit Agricole Gelişen Piyasa Stratejisti Guillaume Tresca, genel itibariyle seçime ilişkin senaryoların hiçbirinin piyasa açısından olumlu olmadığını belirtti. Tresca seçimlerin piyasalardaki endişeleri gidermeye yetmeyeceğini söyledi.
Yurtiçi ve uluslararası piyasalarda, AK Parti'nin tek başına iktidar olduğu senaryolar bir bakıma olumlu karşılansa da, başkanlık sisteminin gündeme gelerek referanduma gidebileceği ve AK Parti'nin 330 milletvekili alacağı senaryolara sıcak bakılmıyor.
AK PARTİ 330'U AŞABİLİRSE...
HSBC Uluslararası Piyasalar Müdürü Fatih Keresteci, finansal piyasaların tek parti iktidarına olumlu yaklaştığını, ancak gündemin başkanlık sistemi gibi siyasi mevzulara odaklı kalmasını da arzu etmediğini söyledi. Keresteci ''Bu nedenle, AK Parti'nin 330'un üzerinde bir sandalye sayısı elde etmesi çok olumlu karşılanmayabilir. Öte yandan, HDP'nin baraj altında kalmasının sosyal anlamda bir risk yaratmaması durumunda, AK Parti'nin 330 sandalyenin altında kalıp tek parti hükümeti kurabilecek olması piyasalarca olumlu karşılanabilir'' diye konuştu.
HDP BARAJI AŞARSA...
Analistler, HDP'nin barajı aşamaması halinde artabileceği belirtilen politik gerilimin de piyasalar açısından endişe verici olduğunu ifade ediyorlar.
Credit Agricole'den Tresca, HDP'nin yüzde 10 barajının altında kalmasının piyasalar için en olumsuz algılanacak senaryo olduğunu kaydetti. Bu durumun kısa vadede siyasi tansiyonu yükseltebileceğini ifade eden Tresca ''Tansiyonun düşmemesi halinde erken seçim ihtimali gündeme gelebilir'' ifadelerini kullandı.
KOALİSYON İHTİMALİ
Koalisyon ihtimali de, özellikle son üç haftalık dönemde tartışılmaya başlanan bir senaryo oldu. Koalisyon genel itibariyle meydana getirebileceği siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle piyasalar tarafından olumsuz karşılanıyor. Credit Suisse Stratejisti Bhaveer Shah, piyasanın koalisyon ihtimalinde kısa vadeli istikrarsızlığa karşı duyarlı olacağını söyledi. Shah bu senaryoya göre partiler arasında anlaşmazlık ihtimaline ilişkin belirsizlik ortaya çıkabileceğini ifade etti.
Piyasalarca en olumlu karşılanması beklenen senaryonun, hem HDP'nin barajı geçtiği hem de AK Parti'nin 276 milletvekiline ulaşarak, tek başına iktidara geldiği sonuç olduğu belirtiliyor. Guillaume Tresca, bu ihtimalin piyasalar açısından en iyimser senaryo olacağını belirtti. Tresca ''Böylece Türkiye'nin siyasi sistemi aynı kalacaktır.
Yatırımcıların bu durumdaki belirsizlik algısı, AK Parti'nin diğer partilerin desteğini alıp alamayacağı noktasında olacaktır'' diye konuştu.Piyasalar bu seçimde öncekilerden farklı olarak yeni ekonomi yönetimine ve iktidarın ekonomi konusunu ne kadar önceleyeceği konularından çok, yarın sandıktan çıkacak sonuca odaklanmışa benziyor. Analistlerin en çok ilgilendiği konu Pazartesi günü ortaya çıkacak yeni meclisin oluşumu olacak. Ancak uzmanlara göre seçimden nasıl bir sonuç çıkarsa çıksın, Türkiye ekonomisinin sorunlarına kısa vadede çözüm bulunması zor gözüküyor.
SPK ANKET YAYINLADI |
Sermaye Piyasası Kurulu-SPK'nın, 157 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan 2015 Mayıs Ayı Beklenti Anketi yayımlandı. Ankete göre, gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 64’ü bu ay değişim beklemezken, yüzde 46’sı gelecek altı ay, yüzde 41’i ise gelecek bir yıl artış öngörüyor. Katılımcıların yüzde 58’i Haziran ayında dolarda bir değişiklik beklemezken, yüzde 55’i gelecek altı ay ve yüzde 49’u ise gelecek bir yılda artış beklediğini dile getiriyor. Euro'ya ilişkin olarak katılımcıların yüzde 55’i bu ay değişim beklemezken, altı aylık dönem için artış bekleyen ve değişim beklemeyen katılımcıların oranı yüzde 45’le aynı oldu. Önümüzdeki bir yılda Euro'da artış bekleyen katılımcıların oranı ise yüzde 47 olarak gerçekleşti. Katılımcıların yüzde 61’i Haziran ayında, yüzde 42'si önümüzdeki altı ay, BIST-100 endeksine ilişkin değişim bekledi. Gelecek bir yıl için ise yükseliş beklentisine sahip katılımcıların oranı ise yüzde 45 oldu. |