Dolar kuru ne kadar artar? Eyvah dedirten kehanet!
Abone olDolar kuru 3 bini zorlarken devalüasyon iddiaları ortaya çıktı. Milliyet'in ekonomi yazarı Güngör Uras dolar kuru için 3.75 kehanetinde bulundu.
Dolar kurunda neler oluyor, 3 bin lirayı zorlayan dolar daha da mı yükselecek? Dolar kuru hakkında günün şok kehaneti Milliyet Gazetesi ekonomi yazarı Güngör Uras'dan geldi. Güngör Uras'ın iddiasına göre "Dolardaki yükseliş, büyük bir devalüasyon." Uras'ın kehanetine göre dolar kuru bu hızya 3.75'e kadar gidebilir.
DOLAR KURU BUGÜN NE KADAR?
SON RAKAMLAR İÇİN TIKLAYIN
Erken seçim ve tırmanan terör piyasaları sarsanken dolar kuru freni patlamış kamyon gibi hızla yükseliyor. 3 liranın üzerine çıkmaya çalışan dolar kurunun nerede duracağına dair uzmanlardan gelen yorumlar endişe verici.
BU BÜYÜK BİR DEVALÜASYON
Milliyet Gazetesi'nin ekonomi yazarı Güngör Uras'ın bugün dolar kuru üzerine yaptığı analiz ise 'Eyvah!' dedirtecek türden oldu. Uras, dolar kurundaki artışın büyük bir devalüasyon olduğunu öne sürerek şunları aktardı;
"Doların 1.40 TL’den 2.80 TL’ye fırlaması, şimdilerde de 3.00 TL’nin üzerine çıkmaya çalışması “devalüasyon”dur, hem de büyük bir “devalüasyon”dur. (Devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer bir ülke para karşısında değer kaybetmesidir.) Sabit kur rejiminde devalüasyon hükümet kararı ile olur. Serbest kur rejiminde ise;
(1) Küresel piyasalarda, para hareketlerinde ağırlığı olan dövizlerin değer kazanması,
(2) Ülkede döviz arz ve talep dengesinin bozulması, devalüasyona yol açar.
TÜRKİYE'DE DOLAR OLMASI GEREKENDEN FAZLA ARTIYOR
Küresel piyasalarda dolar değer kazandı. Kazanıyor... Dünya para sisteminde doların ağırlığı büyük. Bu nedenle her para biriminde değer kaybı var. Bizim para birimimiz de bu yüzden değer kaybediyor.
Doların küresel piyasalardaki değer kazanmasına ek olarak bizim kendimize özgü sorunlarımız (hükümet kurulamaması, terör, komşu ülkelerdeki karışıklıklar, ekonominin sahipsiz kalması) döviz arz ve talebini bozduğu için bizde dolar fiyatı olması gerekenden fazla artıyor.
DOLAR YÜZDE 150 ARTARSA YANDIK BİTTİK!
2003 yılından 2010 yılına kadarki dönemde 1.50 TL etrafında dolaşan dolar fiyatı 2011 yılında 1.90 TL, 2013 yılında 2.13 TL, 2014 yılında 2.31 TL olduktan sonra, bu yıl birden tırmanışa geçti.
Şimdi önemli olan bu tırmanışın nerede duracağı. Geçmiş devalüasyonlara bakıyoruz. Dolar kıpırdadı mı yüzde 60 veya yüzde 150 dolayında artış gösteriyor. Bu defa devalüasyon başlangıcı olarak eğer uzun yıllar devam eden 1.50 TL’lik ortalama dolar fiyatını esas alınırsa, dolar fiyatı 3.75 TL’ye kadar gidebilir. Ayşe Hanım Teyzem’i perişan eden ve edecek olan, 2000 yılından bu yana yaşanmamış “büyük bir devalüasyon” hareketidir.
TÜRK LİRASI NE KADAR DEĞER KAYBETTİ
Doların 1.40 TL’ye satılırken 3.00 TL’ye satılır hale gelmesi doların değer kazanmasıdır. Dolar (3.00/1.40) yüzde 114 değer kazanmıştır. TL, 1.40 TL’dan 3.00 TL’ya çıkınca yüzde 53 değer kaybetmiştir. Devalüasyon oranı yüzde 53’tür. İşte Ayşe Hanım Teyzem’i ilgilendiren oran budur. Ayşe Hanım Teyzem’in TL’si (dolara karşı satın alma gücü) iki yılda yüzde 53 erimiş, yok olmuştur.