Dolar dedikodusu böyle zarar ettirdi Hürriyet yazarı Sefer Levent uyardı sözde uzmanlara kanmayın
Abone olAntalya’da yaşayan Ayşegül T. 18 Aralık Cumartesi akşamı eşi Faruk T. ile sıkı sıkıya bir tartışmaya tutuştu. O tartışmanın detaylarını ve yaşananları Hürriyet'ten Sefer Levent köşesinde kaleme aldı.
Döviz kurlarındaki sert düşüş ile birlikte çok sayıda vatandaş zarar etti. Dolar olağan dışı hızlı yükselişine kapılanlar, kur korumalı TL mevduat ürününün açıklanmasıyla birlikte büyük bir darbe yedi.
İşte o çöküşe sahne olan bir ailenin hikayesini Hürriyet gazetesi yazarı Sefer Levent, "Dolar dedikodusu böyle zarar ettirdi" başlıklı köşe yazısına taşıdı.
Sosyal medya dedikodularıyla değil profesyonel kuruluşlara itibar edilmesini öneren Levent, finansal okur yazarlık bilgisiyle zararın en aza indirilebileceğini yazdı.
Döviz almak için 25 bin TL kredi çekti
Ayşegül Hanım ısrarla bütün arkadaşlarının son günlerdeki kur yükselişini nasıl değerlendirdiğini anlatıyordu. Birçoğu bırakın elindeki TL’yi acil banka kredisi kullanmış oradan gelen parayı da dövize yatırmıştı. Kimi dolar 11 TL iken almıştı, kimi 13 kimi 14-15 TL iken... Hepsi kardaydı. Fatma şu kadar Gülgün bu kadar, anlattı, durdu Ayşegül Hanım. Bir bankaya 25 bin TL’lik kredi için başvurmuş, kredisi onaylanmıştı. Pazartesi ilk iş bu krediyi kullanıp dolar alacağını söyledi Faruk Bey’e. Faruk T. önce eşine direndi. Riskli olacağını kurların çok kısa sürede çok yükseldiğini anlattı ama nafile. Ayşegül T.’nin ısrarı karşısında pes etti.
20 Aralık Pazartesi günü 25 bin TL hesaplarındaydı. 3 aylık yüzde 1.95 faizle kredi kullanmışlardı. 3 ay sonunda bankaya 26 bin 300 TL ödeyeceklerdi. 25 bin lira ile de 17.86 TL’den toplam 1400 dolar aldılar. Dolar bir ara 18 TL’nin üzerine çıkmıştı. Ayşegül Hanım eşine döndü, “Gördün mü, şimdiden kazandık” dedi.
TL’ye destek paketi
Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı TL’ye destek programı ve kur korumalı mevduat hesabı döviz fiyatlarında ani bir düşüşe neden oldu. Dolar 10-11 TL’ye, euro ise 11-12 TL’ye geri döndü.
Destek kararları her boyutuyla çok tartışıldı, tartışılacak. Ben işin bu boyutunu bırakıp Ayşegül Hanım’a geri dönmek istiyorum.
10 bin lira zarar etti
Ayşegül Hanım 25 bin liraya 1400 dolar almıştı. Şu anda 1400 dolar 10.99’TL’lik kur nedeniyle 15 bin 386 TL ediyor. Yani nereden baksanız Ayşegül Hanım kurdan 9 bin 614 TL zarara uğramış durumda. Üstüne bir de aldığı kredi için 3 ay sonunda ödeyeceği bin 300 TL’lik faizi eklersek, etti mi zarar 10 bin 914 TL? Kabaca 25 bin lira indi 14 bin liraya...Kayıp yüzde 44.
3 ay sonunda kur ne olur, yükselirse zarar telafi olur mu, Aşegül Hanım tekrar kara geçer mi, tabii ki bilemeyiz. 8 liradan dolar alanların son düşüşe rağmen yüzde 40 karda olduğu da bir gerçek.
"Profesyonel kuruluşlara danışın"
Ama, tüm bunları kısır döviz tartışmalarına bir de ben dalayım diye yazmadım. Tüm derdim FİNANSAL OKURYAZARLIK!
Bakın kur 18 TL’ye yaklaştığında iyi teknik analizciler ısrarla 12 TL ile 18 TL arasında dolar kurunun çok hacimsiz yükseldiğini, ani bir düşüşte hızla 12 TL’ye çekilebileceğini söyledi, durdu.
Küçük yatırımcı, tasarruf sahibi adına ne derseniz deyin... Ne zaman işin içine sürü psikolojisi ile dahil olsa hep zarar ediyor. Ne olur artık anlayın. Profesyonel kuruluşlara danışın.
Sosyal medyada ahkam kesen bazı sözde uzmanlara, TV dedikoducularına kanmayın. Zararınızı onlar karşılamayacak!
Finansal okuryazarlık nedir?
Finansal okuryazarlık, bireylerin farklı finansal durumları ve ekonomik değişkenleri hesaba katarak doğru planlamalar yapabilecek donanıma ve beceriye sahip olmalarını tanımlayan kavramdır. Bireysel finans yönetiminin doğru ve planlı şekilde yapılabilmesine olanak tanır. Finansal okuryazarlığın temel unsurları; finansal çerçevede değerlendirilen bilgiler, tutumlar ve davranışlardır. Finansal okuryazarlığın gerektirdiği donanıma sahip olan kişiler, günlük yaşamda kullanılan finansal enstrümanların arasında, sahip oldukları bilgi ve tecrübeler doğrultusunda seçim yapabilir ve geleceğe dair farkındalığını geliştirebilir. İlk bakışta korkutucu ve karmaşık görünen bilgilerden de başlamak zorunda değilsiniz. Bazı temel kavramları ve finansal enstrümanları daha yakından tanıyarak başlayabilir, finansal okuryazarlık hakkındaki eğitimlere internet üzerinden bile katılarak kendinizi geliştirebilir, adım adım ilerleyebilirsiniz.