Dolar aşağı yönlü kırılma yaşıyor! Piyasalar tedirgin

Abone ol

 Piyasalar ABD ile ilişkileri, küresel ticaret savaşını ve seçim kaynaklı bütçe adımlarını izlemeye devam ederken dolar/TL 6.05, euro/TL 6.80 bandında seyrediyor.

Dolar/TL, geçen hafta Merkez Bankası'nın 150 baz puanlık sıkılaştırma yapması ve PPK metnindeki ifade değişikliği üzerindeki belirsizliğin kaldırması ve kamu bankalarının Asya spot piyasasında döviz satmasıyla 6.25'ten 5.95'e kadar gerilemiş ancak kalıcı olamayarak 6.10'lara çıkmıştı.

Aşağı yönlü bir kırılma

S-400 konusunda gelen kulis haberleri neticesinde dolar kurunda yeniden aşağı yönlü bir kırılma gerçekleşti. İşlemciler son iki günde de kamu bankalarının piyasaya döviz arzı tarafında görülmeye devam ettiğini belirtiyor.

cari denge ve sanayi üretimi verileri

Borsanın toparlanması, cari denge ve sanayi üretimi verilerinin beklenenden oldukça iyi gelmesi, enflasyonun yavaşlama patikasına girmesi de TL'yi destekledi ve 6-6.15 arasında dalgalanan dolar yeniden 6 liranın altını gördü.

15 Mayıs'ta dolar kuru 6.05'ten işlem görerek başladı. Kambiyo işlemlerine getirilen binde 1 BSMV kararı sonrası kurda 6.07 seviyesine yükseldi. 

Kambiyo satışları

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre bankaların kendi aralarında ve hazineye yapılan kambiyo satışlarında banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) yüzde 0 olarak belirlenirken, diğer işlemlerde BSMV binde 1 olarak uygulanacak.

Bakanlar Kurulu kararının ilk yayımlandığı 1998 yılında tüm kambiyo muamelelerinde BSMV yüzde 0.1 olarak belirlenmiş, 2008 yılında sıfıra indirilmişti.

Dışarıda ABD ile ilişkiler, ABD ve Çin arasındaki küresel ticaret savaşı izlenirken içeride seçimle ilgili gelişmeler, bütçe dengesi, hazine ihaleleri ve ekonomiyle ilgili haber akışı takip ediliyor. 5 Yıllık CDS ise 488 seviyesinde.

40 milyar liralık ihtiyat akçesi

Reuters, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, bütçenin daha fazla bozulmaması için TCMB'nin 40 milyar liralık ihtiyat akçesini merkezi yönetim bütçesine aktarmayı planladığını ve bu konuda gerekli yasal düzenleme üzerinde çalışıldığını iddia etti ancak haber Merkez Bankası yetkilisinden düşük tonda yalanlandı. Bakanlıktan bir yorum gelmedi.

2.8 milyar TL faiz dışı açık verildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl ilk çeyrekte 20.4 milyar TL açık veren bütçe, bu yıl aynı dönemde 36.2 milyar TL açık verdi. Yine geçen yıl ilk çeyrekte 1.9 milyar TL faiz dışı fazla verilirken bu yıl aynı dönemde 2.8 milyar TL faiz dışı açık verildi. Merkezi yönetim bütçesinde açığın bu yıl 80.6 milyar lira olması, 36.7 milyar lira faiz dışı fazla verilmesi hedefleniyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı dün düzenlediği iki ihale ile Mayıs ayı iç borçlanma programını tamamladı ve düzenlediği 4 ihalede toplam 14.6 milyar TL'si piyasadan 18.3 milyar TL borçlanma gerçekleştirmiş oldu. Bununla birlikte iki yıllık gösterge tahvilde borçlanma maliyeti geçen aya göre 313 baz puan geçen yılın Mayıs ayına göre 870 baz puan artış gösterdi.

Borçlanma maliyeti

Hazine'nin dün yeniden ihracını gerçekleştirdiği iki yıllık gösterge tahvilde bileşik getiri yüzde 25.31 olurken önceki ayın borçlanma maliyeti yüzde 22.18 şeklindeydi. Bir önceki yıl Mayıs ayına aynı vadede borçlanmanın maliyeti yüzde 15.96 idi. Benzer vadede 2017 Mayıs ayında yapılan borçlanmanın maliyeti ise yüzde 11.40 ile bugüne göre 1,391 baz puan oldu.

Borçlanma maliyetinin yükselmesinin yanı sıra borçlanmadaki yabancı payı da geriledi. TCMB verilerine göre Hazine'nin toplam DİBS stokunun yurtdışında elinde tutanlara oranı, yani yabancı yatırımcının DİBS payı geçen haftaya ait güncel veriye göre yüzde 11.55'e gerilemiş durumda. Şubat 2019'da yüzde 15.3 olan bu oran 2013 sonundaki yüzde 26'lardaydı

Günün Önemli Haberleri