Dokunmatik 'Office' piyasaya çıkıyor
Abone olMicrosoft, rakiplerine karşı en büyük kozu olan, yeni medyaya uyumlu 'Office 2013'ü tanıttı.
Microsoft, milyarlarca dolarlık kâr hanesinin yarısından
fazlasını dolduran ‘Office’ yazılım paketinin en yeni versiyonunu
tanıttı.
Şirketin tepe yöneticisi Steve Ballmer, San Fransisco’daki tanıtım toplantısında ‘Office 2013’ün bugüne kadar piyasaya sürdükleri en iddialı ürün olduğunu söyledi.
Kullanıcı sayısı bakımından dünya birincisi olan yazılımın son versiyonu esas olarak taşınabilir cihazlar, bulut bilişimi ve sosyal ağlar için uyarlandı.
iPad’e karşı en büyük koz
Teknik özellikleri ‘Microsoft Office’ Başkan Yardımcısı Kirk
Koenigsbauer tarafından gösterilen ‘Office 2013’, tıpkı şirketin
yeni işletim sistemi ‘Windows 8’ ve ekim ayında piyasaya sürülecek
tablet bilgisayarı ‘Surface’ gibi dokunmatik.
Apple şirketinin ‘iPad’ ürününün pazar payını azaltmayı hedefleyen Microsoft’un, ‘kişisel bilgisayar’ dönemi sonrası rekabetteki en büyük kozu olarak ‘Office 2013’ gösteriliyor.
‘Office 2013’ ile birlikte ‘Word’, ‘Excel’, ‘PowerPoint’ ve ‘Outlook’ uygulamaları ilk defa dokunmaya duyarlı ekranda kullanılabiliyor.
Ballmer, artık metin belgeleri, tablolar ve sunumlar üzerinde dijital kalem, işaret iğnesi, hatta sadece işaret parmakları ile işlem yapılabileceğine dikkat çekerek, ‘Office’ programlarının “daha kuşatıcı, içsel ve multimedya uyumlu” hale getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Bu bağlamda, ‘Skype’ veya ‘Yammer’ üzerinde yapılan video konferanslar sırasında ‘Office’ programları kullanılabilecek. ‘SkyDrive’ hizmeti ile çevrimiçi depolanan ‘Office’ dosyaları, herhangi bir yazılım gerekmeden açılabilecek.
Pazar payı yüzde 90’ın üzerinde
Bilişim piyasası uzmanı Michael Silver, 2011 yılında Microsoft’a 14 milyar dolar kâr getiren ‘Office’ yazılımının piyasa payının yüzde 90’ın üzerinde olduğuna dikkat çekiyor.
BBC’ye konuşan Silver’a göre, ‘Office’in 10 yıldır daha ucuz veya bedava yazılımlara karşı rekabeti kaybetmemesinin başlıca sebebi uyumluluk: “Bu, insanların umduğundan daha fazla engeller çıkardı ve büyük çoğunluğun Microsoft kampında kalmasına sebep oldu.”
Microsoft’un çevrimiçi içerik yönetimi yazılımı ‘Sharepoint’in karşısına ‘Huddle’ ile çıkan Andy McLoughlin ise ‘Office’in bu hakimiyetinin ancak birkaç yıl daha sürebileceği iddiasında.
‘Office’in hâlâ şirketlerde neredeyse zorunlu görülmesinin sebebinin lisans politikası olduğunu belirten girişimci, “İşlevlerinin sadece yüzde 1 veya 2’sini kullandığınız bir yazılıma neden yüzlerce dolar ödeyesiniz ki?” diye soruyor.
Tüketicilerin yeni medyaya uyumlu ‘Office 2013’e göstereceği rağbetin düzeyi, Microsoft’un rekabet gücünü de belirleyecek gibi gözüküyor.