Doktorlar yol ayrımında
Abone olKamu ya da özeli tercih etmek zorunda kalan doktorların karar verme süresi, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler için Temmuz ayında sona eriyor.
Yasanın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından geçen 3 aylık zamanda, kamuda tam zamanlı çalışan hekimlerin oranı yüzde 78'den, yüzde 81'e çıktı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, "Hekimler, kendilerine tanınan 6 aylık sürenin sonunu bekliyor. Kamuda henüz 3 puanlık bir artış oldu. Bu oran Haziran'dan itibaren artacaktır." dedi.
Doktorların özel ya da kamuyu tercih etmelerini öngören 5947 Sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Resmi Gazete'de yayınlanmasının üzerinden 3 ay geçti. Yasada, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde çalışan hekimler için 6 ay, üniversite hastanelerinde çalışanlara ise 1 yıl geçiş süreci tanınmıştı.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun'un verdiği bilgiye göre, kamuda yarı zamanlı çalışan hekimlerden devleti tercih edenlerin oranı 3 puan arttı. Daha önce yüzde 78'lerde olan tam zamanlı çalışma oranının yüzde 81'e çıktığını kaydeden Tosun, "Kamu hastaneleri için 6 ay, üniversite hastaneleri için ise 1 yıl geçiş süresi verilmişti. Kamu için bu süre Temmuz sonunda sona erecek. Buradaki arkadaşların hepsi sürenin sonunu bekliyor. Bir kısmı ise, (yaklaşık 700 civarında) şimdiden muayenehanesini kapattı. Haziran sonuna doğru, herkes dilekçesini vermiş olur." diye konuştu.
Tosun, 1 yıllık sürenin sonunda üniversitelerden de çok sayıda hekimin kamuyu tercih edeceğini düşündüklerini aktardı.