Doğuya aşık bir ressam Luigi Ballarin
Abone olÜnlü İtalyan Ressam Luigi Ballarin'in yeni sergisi "Süreklilik" Gallery Art and Life'da izlenebilecek
Küratörlüğünü Sina Gürsu’nun yaptığı, IKASD İstanbul
Kültürlerarası Sanat Diyaogları tarafından desteklenen, Luigi
Ballarin’nin ‘’Süreklilik’’ adlı sergisi 25 Mart-15 Nisan 2015
tarihleri arasında Gallery Art and Life da
izlenebilecek.
Yıllardır doğuya olan ilgisini tuvallere döken sanatçı dünya çapında kişisel sergiler açmış, bir çok karma sergiye katılmıştır. İtalyan sanatçı, yaşamını Venedik, Roma, İstanbul arasında sürdürmektedir.
Kozmopolit bir Venedikli, Doğu’ya aşık bir ressam.
Luigi Ballarin, yoğun ve unutulmaz renklere, atmosfere, gözalıcı bir parlaklığa sahip mekanları ve çevreleri değiştirmeden, aslına sadık kalarak, gelenekçi bir şekilde resmetmektedir. Bu kendine özgü tarzıyla bizi, Arap dünyasının tartışmasız cazibeye sahip, uçsuz bucaksız mekanlarına götürüyor.
… İnsan ve mekan, bir kültürün değerleri, yaşanmış deneyimlerin
hafızası, bize sıradanlıktan uzak, izleyicide deri, şiirsel bir
etki bırakan bir mesajın anlamını açıyor. Luigi Ballarin; vizyon ve
gerçeklik, geçicilik ve bellek arasında estetik bir vizyonla
yeniden açılan resmin ışığında derin bir şekilde yaşanan bir
medeniyetin ritm ve hislerini dokunuşlarıyla, bir araya
topluyor.
Gabriella Niero
Luigi Ballarin bizden oldukça uzak olan Arap dünyasına sonsuz bir aşk beslemektedir. En resmi bakışaçılarının da dışında bir medeniyetle, tüm sanatsal üretimini ortaya çıkaran derin bir uyuma girer.
Giuseppe Salerno
… İşte tam önümde bugünün Venedikli’sinin tabloları duruyor: Luigi Ballarin. Ortadoğu’ya ve özellikle de Birleşik Arap Emirliklerine yaptığı gezilerden sonra Arapdünyasına hayrankalmış. Hemen söyleyelim, 1800’lü yılların sonunda, 1900’lü yılların başındaki oryantalist ressamlarla hiçbir bağı yok. Yani egzotik folklorü sevmiyor. Müslümanların içinde saklı özü, ruhu ortaya çıkarmak istiyor…
… Ballarin’in tablolarında herşeyin bir anlamı vardır, her ne kadar biz dikkatsiz Batılılar onu okuyacak anahtara sahip olmasak da… Gentile Bellini’nin modern takipçisi bir Venedik’li bize bunu büyük bir sabırla öğretecek. İnşallah.
Paolo Rizzo
Biyografi
1959 Venedik doğumlu sanatçı, genç yaşlarda ziyaret ettiği Avrupa ülkelerinde 1700’lü yılların “gezgin ressamlarının” görsel hazinesini elde etti. 1993’te başlayan resim yolculuğunda, sanatı ile çok kısa sürede dikkat çekti. İtalya da sanat fuarlarına, karma sergilere katıldı , kişisel sergiler açtı.
1996 yılında Arabistan yolculuğu uzun bir ikamete dönüşünce, onun resimsel dilini olumlu bir yönde sindirerek benimsedi. Arap dünyasına bakışı, kendisine daha az tanımsal ama daha fazla özgür, kişisel ve yeni bir dialektik sağladı. Bu dönemde Dubai, Sharjah International Bienali, Bahreyn, Al Rwaq Gallery Manam, Kuveyt vb. pek çok yerde kişisel ve karma sergilere katıldı. Bu devre ait eserler, bu şehirlerdeki pek çok özel koleksiyonlarda yer aldı.
Ballarin, bu süreç ve serüvenini “... o topraklara her dönüşümde, sessizlikler, kokular, gölgeler, çöl toprakları beynime ve ruhuma işliyor. O uzak toprakları ziyaret edip oralarda yaşamak eşsiz bir deneyim. Hatta, hayatımı altüst edercesine eşsiz... Gizemli, bazen de kendini tekrar eden bir dünya; görünenin oldukça ötesine gidiliyor, sanki beni maviliğinin ötesine taşıyan gökyüzünün ışığı gibi. Böylelikle de resim yapmak benim için “zorunlu” hale geliyor.
‘’İnşallah’’ çok sık duyduğunuz ‘’eğer Allah isterse’’ anlamında kullanılıyor, ben de bu isteğe uydum.’’ diye anlatır Luigi Ballarin.
İstanbul’a olan tutkusu ile yaşamının bir kısmını İstanbul da geçirmek üzere, İstanbula yerleşen sanatçı 2013 yılında İstanbul da ilk kişisel sergisini açtı.