Doğumun başladığı nasıl anlaşılır?
Abone olDoğumun nasıl başladığı şu anki bilgiler ışığında tam olarak bilinmemekle birlikte bu konuda bazı bilimsel görüşler vardır.
Doğumun nasıl başladığı şu an ki bilgiler ışığında tam
olarak bilinmemekle birlikte bu konuda bazı bilimsel görüşler
vardır. Bu konuda Jinekolog Op.Dr.Bülent Atasever'in
görüşleri ve araştırmalrı şu yönde;
Kadın doğum hekimlerinin hastalarının “Doğumum ne zaman olacak?”
sorusuna yanıtı, şayet hasta normal doğum bekliyorsa beklenen doğum
tarihinden üç hafta öncesi ve bir hafta sonrasını aralık gösterir
şekildedir.
Normal doğumun tam olarak ne zaman başlayacağını bileceğimiz bir yöntem şu anki tıbbı bilgilerimizle mevcut değildir. Dolayısıyla bu bilgilerimize paralel olarak erken doğumun da aynı mekanizma ile başladığı düşünülürse erken doğumun da tedavisi şu anki koşullarda tam olarak yapılamamaktadır.
Erken doğumu önleme amaçlı tedavilerimizde etkinlik maalesef yüzde yüz değildir. Sezaryen doğumda ise durum daha farklı olup doğum zamanı ortalama 38. hafta sonrası 3. veya 4. güne planlanır. Ancak hastanın ağrıları bu zamandan daha erken başladığında veya suyunun gelmesi durumunda derhal hasta sezaryen doğuma alınır. Tüm bunlara rağmen doğumun yaklaştığını gösteren bazı göstergeler mevcuttur. Bunlar:
1.Nişan gelmesi
Halk arasında nişan gelmesi olarak tarif edilen durum rahim
ağzında gebelik esnasında bulunan mukus tıkacın gelmesidir.
Hastalarımız tipik olarak kanlı sümüksü bir akıntının geldiğini
ifade ederler. Nişan gelmesi doğum ağrılarının 2-3 gün içerisinde
başlayabileceğini gösterir. Dolayısıyla bu hastaların artık
doğumuna saatler kaldığı ve hastamızın doğum için gerekli
hazırlıklarını (bebek eşyaları ve diğer ulaşım imkanlarının temini)
yapması gerektiğini gösterir.
2. Fetal başın inmesi
Gebeliğin 37.haftasından sonra normal doğum bekleyen hastalarımız sanki göbeğinin indiğini ifade ederler. İşte bu durum bebeğin başının annenin pelvis kemiği dediğimiz leğen kemiğine girmesine bağlı bebeğin anne karnındaki seviyesi düşmesidir. Bu durum doğum eyleminin yakın zamanda (yaklaşık bir haftalık dönemde) başlayabileceğini gösterir. Ancak bu durum göreceli olup rutin tıbbi uygulamalarda kullanılmaz.
3. Suyun gelmesi
Bebeğin rahim içerisinde bulunduğu amniyotik zar ( su kesesi) dediğimiz zarın yırtılması ve beraberinde bebeğin içinde yüzdüğü sıvının boşalması halk arasında suyun gelmesi olarak bilinir. Şayet hastanın doğum ağrıları başlamadan suyunun gelmesi söz konusu ise bu durum doğum ağrılarının en geç 6-12 saat sonra başlayacağını gösterir. Ancak normalde ( miadında gebelerin %80 inde) önce doğum ağrıları başlar daha sonra su kesesi açılır ve ağrılar daha da artar.
Sonuç olarak doğumun ne zaman tam olarak başlayacağı konusunda elimizde net veriler mevcut olmayıp ancak yakınlaştığını gösterir bazı yakınmalar mevcuttur.