Doğuda en sevilen lider kim?

Abone ol

İHH'nın Doğu ve Güneydoğu'da yaptığı aratırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Yerel seçimlere de ışık tutabilir..

İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaptığı araştırma ortaya dikkat çekici sonuçlar koydu.

Araştırmaya göre Doğulu vatandaşların en çok sevdiği lider Recep Tayyip Erdoğan oldu..

GENAR Araştırma Eğitim ve Danışmanlık şirketinin yaptığı araştırma, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde bu yılın haziran ve eylül ayları arasında 3 bin 782 kişi ile yüz yüze anket, 341 kişi ile derinlemesine görüşme ve 42 kişi ile odak grup çalışmaları yapılarak hazırlandı.



En sevilen lider sıralaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül.
Turgut Özal
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk
Mustafa Kemal Atatürk
Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir
Bülent Arınç
Deniz Baykal
Devlet Bahçeli
Leyla Zana
Bülent Ecevit
Necmettin Erbakan
Adnan Menderes


"Siyasal temsilde kim önde?" sorusu da dikkat çekici sonuçları ortaya serdi. Vatandaşların büyük kısmı kendilerine temsil eden bir siyasi yapı görmediğini belirtiyor.

Temsilde AK Parti önde

Katılımcıların yüzde 45,2'si kendilerinin "Hiç kimse"nin temsil etmediğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 24,1'i kendilerini AK Parti'nin temsil ettiğini belirtirken yüzde 7,8'i Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı tercih ediyor. Doğulu vatandaşların yüzde 7,5'i DTP milletvekillerinin kendilerini temsil ettiğine inanıyor. Yüzde 5,2'si ise bölge milletvekillerini tercih ediyor. "Bizi CHP temsil ediyor" diyenlerin oranı yüzde 1,7.

Aşirete bağlı değiller

Araştırma katılan vatandaşların yüzde 88,9'u kendilerini bir aşirete ait hissetmiyor. Sadece yüzde 11,1, "Ben aşiret üyesiyim" diyebiliyor. Vatandaşların yüzde 47,5'i aşiretlerin aldığı kararların kendilerini bağlamadığını düşünüyor.

Dine bakış

Katılımcıların yüzde 53,8'i bir dine inandığını ve ibadetlerin tümünü yerine getirdiğini belirtiyor. Yüzde 28,5 bir dine inandığını ancak ibadetlerin bir kısmını yerine getirebildiğini söylüyor.

(İNTERNETHABER NOTU: İHH'nin en sevilen lider araştırmasına teröristbaşı Öcalan'ı dahil etmesi ne kadar doğru? Bu konuyu okurlarımızın dikkatine sunuyoruz...)

Günün Önemli Haberleri