Doğu Çin Denizi'nde gerginlik tırmanıyor
Abone olPekin, Japonya ile arasında anlaşmazlık konusu olan adaların çevresine devriye göreviyle altı gemi gönderilmesinin Çin'in yetki alanını ortaya koymak açısından başarılı sonuç verdiğini bildirdi.
Çin, Japonya ile arasında anlaşmazlık konusu olan adaların çevresine devriye amacıyla altı gemi gönderilmesinin Pekin yönetiminin yetki alanını ortaya koymak açısından başarılı sonuç verdiğini bildirdi.
Japonya'nın Çin'de Diaoyu, Japonya'daysa Senkaku adıyla anılan, özel mülkiyet altındaki adaları satın almak üzere anlaşma imzalaması ardından Çin, bölgeye devriye gemileri göndermişti.
Çin yönetimi, Doğu Çin Denizi'nde yer alan ve meskûn olmamakla birlikte zengin kaynaklara sahip olan, Japonya'nın kontrolünde bulunan ama Tayvan'ın da hak iddia ettiği bu adalar üzerindeki egemenlik talebinde ısrar ediyor.
Çin basını Cuma günü bölgeye devriye gemilerini gönderen Çin Deniz Keşif dairesinin, tartışmalı adaların çevresinde güvenliği sağlamaya devam edeceğini duyurdu.
Hafta sonunda Çin'in birçok kentinde Japonya alehytarı gösteriler düzenlendi; binlerce protestocu Japon yapımı otomobilleri tahrip etti ve Japon bayraklarını yaktı. Yüzlerce gösterici de dün Pekin'deki Japonya büyükelçiliği önünde özel güvenlik birimleriyle karşı karşıya geldi.
Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda, Japon vatandaşlarının korunması için Pekin yönetiminin önlem almasını istedi; bununla birlikte her iki ülke liderlerinin sükûnetlerini korumaları gerektiğini vurguladı.
Halen Japonya'yı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Leon Panetta da, dün taraflara itidal tavsiyesinde bulunmuştu.
Bu hafta içinde Çin'i de ziyaret etmesi beklenen Panetta, "Bir tarafın ya da diğerinin hatalı bir hareketi, şiddete ve çatışmaya dönüşebilir" demişti.
Panetta, bugün de Japonya Savunma Bakanı Satoşi Morimoto ve Dışişleri Bakanı Koiçhiro Gemba ile bir araya geldi. Daha sonra basına açıklamalarda bulunan Japonya Dışişleri Bakanı Gemba, "Konuyu gündeme getirmedim ama Japonya ve ABD arasında, söz konusu adaların antlaşma kapsamında olduğu konusunda ortak bir anlayış bulunmakta." dedi.
Amerikan Savunma Bakanı da, bölgenin Kuzey Kore'den gelebilecek tehlikelere karşı korunması amacıyla, ABD ve Japon yetkililerin Japonya'da ikinci bir füze savunma sistemi konuşlandırılması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.