Doğru karbonhidrat beslenmesi zayıflatır

Abone ol

Diyetisyen Gizem Şeber, ekmek, pilav, makarna, bulgur gibi karbonhidratlı yiyeceklerin birçok insanın vazgeçilmezi olduğunu, doğru kullanıld...

Diyetisyen Gizem Şeber, ekmek, pilav, makarna, bulgur gibi karbonhidratlı yiyeceklerin birçok insanın vazgeçilmezi olduğunu, doğru kullanıldığında zayıflamaya neden olabileceğini söyledi.
Şeber, yaptığı açıklamada, sırf bu yiyeceklerden mahrum kalmamak adına kilo vermesi gerektiği halde diyete başlayamayan veya diyetisyen desteği almaktan korkan kişiler olduğunu belirterek, "Oysa karbonhidrat beslenmemizin önemli unsurlarından biri. Yani günlük beslenmemizde kesinlikle yer almalı. Fakat doğru şekilde ve doğru oranlarda. Karbonhidratlar çok çeşitlidir. Temel olarak basit ve kompleks olarak ikiye ayrılırlar. Basit karbonhidratlar, beyaz şeker ve bal gibi yiyeceklerde bulunur. Kompleks yani zor sindirilen karbonhidratlar ise ekmek, pirinç, bulgur, makarna, erişte gibi yiyeceklerdir" dedi. Meyveler ve kuru meyvelerin de karbonhidrat içerdiğini anlatan Şeber, şunları söyledi: "Sağlıklı beslenmenin en temel şartlarından biri basit karbonhidrat ve şeker tüketimini azaltıp, yerine kompleks karbonhidratlara yer vermektir. Karbonhidratlı besinler, vücudumuzda enerji üretimini sağlar. Günlük aldığımız kalorinin en az yarısı karbonhidratlı besinlerden karşılanmalıdır."
Gizem Şeber, vücudun sağlıklı olması için karbonhidratların gerekli olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: "Fakat tüketim saati de sağlıklı bir yaşam ve ideal kilo için önem taşır. Karbonhidratlı yiyeceklerin gündüz saatlerinde tüketilmesi daha sağlıklıdır. Akşam yemeğinde karbonhidratlı bir besin var ise mümkünse yemekten 4 saat sonra yatılmalıdır. Yatmadan iki saat önce yemeği kesmek; sindirim sistemi sağlığı ve vücutta yağlanmanın olmaması açısından önemlidir. Genel yanılgı, meyvelerin tamamen masum olduğudur. Fakat meyve tüketiminden de yatmaya son iki saat kala kaçınılmalıdır."
Karbonhidratlı yiyeceklerin bazılarının diğerlerine göre kan şekerini daha hızlı yükseltip daha hızlı düşürdüğünü anlatan Şeber, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu durum daha hızlı acıkmamıza ve karın bölgesinden yağlanmamıza neden olur. Örneğin beyaz ekmek, tam buğday ekmeğine göre; pirinç bulgura göre; muz elmaya göre kan şekerini daha hızlı yükseltir. Bu nedenle, karbonhidratlı yiyecekleri dengeli tüketmemiz ve sadece tek bir çeşide yüklenmemek önemlidir. Yiyeceklerin tüketim sıcaklığı ve pişirme şekilleri de kan şekeri açısından önem taşır. Karbonhidratlı bir yiyecek ne kadar sıcak tüketilirse kan şekerini o kadar hızlı yükseltir. Örneğin fırından taze çıkmış beyaz ekmeğin bir dilimi ile bir dilim çavdarlı ekmek aynı kaloridedir, fakat beyaz ekmek daha fazla kilo almanıza yol açabilir. Bir patates ortalama 70 kaloridir. Her ikisi de patatesten hazırlanan yemekler olduğu halde patates salatası, patates püresine göre daha sağlıklıdır. Püre, kan şekerini patates salatasına göre daha hızlı yükseltebileceğinden ötürü karın bölgenizde daha fazla yağlanmaya sebep olabilir."
Karbonhidratlı yiyeceklerin beslenmemizde mutlaka yer alması gerektiğinin altını çizen Şeber, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü vücut temel enerjiyi bu yiyeceklerden sağlar. Tahıl grubu karbonhidratlar aynı zamanda B vitamininden, meyveler C vitamininden zengindir. Yine bu grup beslenmemizdeki lif kaynağıdır. Sindirim sistemi sağlığını korumak, kabızlık gibi problemler yaşamamak için lif önemlidir. Yeterli karbonhidrat tüketilmediğinde, vücut enerji üretebilmek için yiyeceklerden gelen proteini kullanır. Bu da kaslarımız başta olmak üzere bütün vücut sistemlerimizin zarar görmesine neden olabilir. Bir kişinin günlük karbonhidratlı besin ihtiyacı ve hangi karbonhidratlı besinleri tercih etmesi gerektiği; günlük harcadığı kalori, yaşı, cinsiyeti, kan bulguları, kullandığı ilaçlar, metabolizma hızı ile yakından ilişkilidir. Genel olarak gebelerin, emzikli annelerin, çocukların, ergenlerin ve sporcuların karbonhidrat ihtiyacı daha yüksektir. Hangi karbonhidratlı yiyeceği tercih etmeleri gerektiği de kan bulgularına ve diyabet hastası olup olmadıklarına göre değişiklik gösterir."
(İHA)

Günün Önemli Haberleri