Doğru beslenmenin temeli çocuklukta atılıyor!
Abone olDiyetisyen Berna Ertuğ: Yaşamını doğru beslenme alışkanlıkları üzerine kuran çocukların sağlıklı yaşam sürme şansı daha yüksek olmaktadır. Doğru beslenme alışkanlıkları kazanan çocuk hem hastalıklardan daha iyi korunacak hem de büyüyüp gelişmesi daha hızlı olacaktır.
Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden
Diyetisyen Berna Ertuğ, çocukluk çağı beslenmesi hakkında önemli
bilgiler verdi.
Çocuklukta sağlıklı beslenme alışkanlığının edinilmesi, ileriki
yaşlarda sağlık sorunları ile karşılaşma risklerini azalttığının
altını çizen Ertuğ, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının
temelinin çocukluk çağında atıldığını ve obezite gibi önemli
hastalıkların önüne geçmenin bu sayede mümkün olunduğunu
belirtti.
"Tek tip beslenme engellenmeli"
Çocukların doğru beslenme alışkanlıkları kazanması konusunda anne ve babaların sabırlı olmaları gerektiğini işaret eden Ertuğ, " Beslenme her yaşta önemli olmakla birlikte, büyüme çağında daha da önem kazanır. Beslenme alışkanlıklarının temeli çocuklukta atılır. Bu temeli koruyup, yaşamını doğru beslenme alışkanlıkları üzerine kuran çocukların sağlıklı yaşam sürme şansı daha yüksek olmaktadır. Doğru beslenme alışkanlıkları kazanan çocuk hem hastalıklardan daha iyi korunacak hem de büyüyüp gelişmesi daha hızlı olacaktır. Çocukların tek tip beslenmesi engellenmelidir. Öğün içerisinde tabaklarındaki besin çeşitliliği mutlaka artırılmalıdır. Fast food gibi daha hızlı ve daha kolay erişilebilir yiyecekler yerine, sebze ve meyve gibi posa içeriğinden zengin yiyecekler tüketmeleri sağlanmalıdır. Posasız besinlerden en çok tercih edilen rafine edilmiş tahıl gruplarına giren beyaz ekmek, pirinç ve makarna miktarlarının fazla tüketilmesi önlenmelidir. Pişirme yöntemlerine de özen gösterilmeli, kızartmadan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır" dedi.
"Yemeği çocuğunuzla birlikte hazırlayın ve yiyin"
Sevmediği bir besini yemesi için çocuğa ısrar edilmemesi gerektiğine değinen Ertuğ, " Birkaç gün sonra tekrar o besini sunarak çocuğun sevmesi sağlanabilir. Çocuğun tüketmesi istenen besinler anne babalar tarafından da çocukla birlikte yenmelidir. Onunla beraber düzenli öğün saatleri belirleyip yemek hazırlarken onlardan yardım almak; masada birlikte yeme alışkanlığı edinmek ve bu öğünlere vakit ayırmak doğru beslenme alışkanlıkları kazanılmasında fayda sağlar. Çocuklara mutlaka su içme ve yavaş yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Büyük porsiyonlar azaltılmalı, çocuk ideal porsiyonlara alıştırılmalıdır. Fast food, çikolata ve bisküvi gibi alışkanlıklar asla yasaklanmamalıdır. Unutulmamalıdır ki yasaklı besinler her zaman çocuğa daha cazip gelecektir. Belirli ölçülerde ara ara tüketilmelerine izin verilmelidir. Burada bir diğer önemli nokta çocukların fast food ve çikolata gibi besinlerle ödüllendirilmemesi gerektiğidir. Ödül olarak meyve tercih edilmelidir. Çocukların özellikle beslenme çantalarına önem verilmelidir. Ara öğün olarak meyve, süt ya da peynirli sandviçler hazırlayarak daha sağlıklı öğün tüketimi sağlanabilir" ifadelerini kullandı.
"Fiziksel aktivitelerini artırın"
Ertuğ, çocukların fiziksel aktivitelerinin artırılması gerektiğini belirterek, "Okuldaki spor aktiviteleri desteklenebileceği gibi anne babalarıyla beraber hafif ve orta tempolu egzersizler yapmaları sağlanabilir. Eğer çocuğun kilo problemi varsa asla diyete sokulmamalıdır. Bu konuda mutlaka yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları kazandıracak bir beslenme ve diyet uzmanından destek alınmalıdır" dedi.
Öneriler
Diyetisyen Ertuğ, çocuklarda sağlıklı beslenme programının
uygulanması için şu önerilerde bulundu: "Tüm aile için uygun olan
düzenli yemek ve atıştırma saatleri belirleyin. Yemek zamanlarını
paylaşın ve çocuklarınızla yemek yiyin. Yemek saatlerinde tüm besin
gruplarından dengeli ve çeşitli yiyecekler sunun. Yiyecekleri
kolayca yönetebilecekleri şekilde sunun. Örneğin, küçük çocuklarda
boğulmayı önlemek için yiyecekleri parçalara ayırın veya ezin.
Tatlıyı rüşvet olarak kullanmaktan kaçının. Meyve tabağı veya
yoğurt/meyveli yoğurt gibi sağlıklı tatlı seçenekleri sunun.
Çocuğunuza yiyeceği kadar yemek porsiyonları oluşturun. Fazla besin
koyup, tüketemediğinde tabağını bitirmeden kalkamazsın gibi
cezalandırıcı cümleler kurmak ileri yaşlarda psikolojik olarak daha
fazla yemek yeme isteğini tetikler. Farklı yiyeceklerin nasıl
yetiştirildiğini birlikte öğrenin.
Yeni yiyecekler ve tarifler deneyin. Evde tuttuğunuz abur cubur
miktarını sınırlayın. Atıştırmalıklar için elinizin altında bir
kase meyve bulundurun. Çocuklarınıza sağlıklı ev yapımı yemekler
yerken ailece yemek yemenin önemini vurgulayın."