Doğaseverlere çığ uyarısı
Abone olTEDAK Başkanı Bostan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen cuma günü Rize'nin Ovit Dağı'nda yaşanan çığ ve kötü hava koşulları yüzünden bazı araçlardaki vatandaşların mahsur kaldığını anımsattı.
Trabzon Tenis Dağcılık ve Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) Başkanı
Ercan Bostan, kış mevsiminin gelmesiyle bölgede doğa yürüyüşü
yapanların arttığını, ancak bölgenin çığ açısından riskli olduğunu
belirterek, 'Eğim açısından bakıldığında, Karadeniz'in her
bölgesinde çığ riski var. Bölgede yürüyüş yapacak olanlar çığa yol
açan 'kesik kar'a dikkat etmeli' dedi.
TEDAK Başkanı Bostan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen cuma günü Rize'nin Ovit Dağı'nda yaşanan çığ ve kötü hava koşulları yüzünden bazı araçlardaki vatandaşların mahsur kaldığını anımsattı.
Bu kişilerin güçlükle kurtarıldığına işaret eden Bostan, 2 bin 600 rakım civarındaki söz konusu bölgeyi bildiğini ve eğimli olması yüzünden çığ açısından yüksek riskli bir bölge olduğunu söyledi.
Bostan, geçen yıl da kendi kulüplerine üye bazı dağcıların Zigana Dağı'nda çığ düşmesi nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade ederek, 'Geçen yıl başımızdan bir sıkıntı geçti, bir kaza yaşadık. Eğer Karadeniz'deki eğimi risk olarak düşündüğünüz zaman Karadeniz'in her bölgesi çığ açısından riskli. Eğim açısından bakıldığında, Karadeniz'in her bölgesinde çığ riski var' diye konuştu.
Devletin bir çığ haritası olmamasından yakınan ve Zigana'da
geçen yıl çığ yaşanmasına rağmen halen önlem alınmadığını savunan
Bostan, 'Zigana'da bizim başımıza bir çığ olayı geldi, şimdi o
bölgeyi çığ bölgesi olarak adlandırıyorlar. Ama hala o bölgede
çığla ilgili bir önlem alınmamıştır. Bazı insanlar yine o bölgede
faaliyet yapmaya devam ediyor' dedi.
Bostan, çığın oluşmasında eğim ve hava sıcaklıklarının değişmesinin çok önemli olduğunu ve bölgedeki yaylalarda alt tabakadaki otların olduğu gibi kalmasından dolayı en küçük bir olayda çığ oluşabildiğini belirterek, bölgede doğa yürüyüşü yapacak olanların duyarlı olmasını istedi.
Bir kar kütlesinin belli bir bölgeden kopup gitmesine yol açan 'kesik kar'a karşı da önlem alınması gerektiğini belirten Bostan, 'Bu nedenle çığa maruz kalmamak için yürüyüş yapacak olanlar, önünde giden kişi ile aynı ayak izine basmalı. Yeni bir iz açmamalı ve öndekinin adımlarını takip ederek yürümeli. Bölgede yürüyüş yapacak olanlar çığa yol açan 'kesik kar'a dikkat etmeli. Kesik kar oluşmaması için doğa severler önünde gidenlerle aralıklarla yürüyüş yapmalı' diye konuştu.
Bostan, ses yüzünden de çığ oluşabildiğini ancak bunun diğer sebeplere göre daha az çığa yol açtığını anlatarak, 'Karadeniz'de çığ riski olmayan bölge az' dedi.
DOĞA SEVENLERE ÖNERİLER
Ercan Bostan, Karadeniz Bölgesi'nde özellikle Doğu Karadeniz'de doğa yürüyüşü yapacak olanlar ile dağcılara da çeşitli önerilerde bulunarak, 'Öncelikle doğada olduğumuzu bilmemiz lazım' diye konuştu.
Kendilerinin doğa yürüyüşüne başladıkları zaman güneşli bir hava varken kar ya da dolu yağdığını gördüklerini ifade eden Bostan, şöyle devam etti:
'Karadeniz'de faaliyete başladığınız zaman 2000 rakımda başlıyorsunuz. Öyle zaman oluyor ki güneşli bir havada başlıyorsunuz, dolu yağışı ile bitiriyorsunuz, peşine kar yağıyor. Yani doğada olmanın bir riski var, bu riski bileceksiniz. Parçalı bulutlu bir havada yürüyüşe başlıyoruz ama az sonra kar yağmayacağının garantisi yok.'
'REHBER OLMADAN YÜRÜYÜŞE ÇIKMAYIN'
Bostan, bu sebeplerden dolayı doğaya çıkarken zaten bir riskin alındığını söyleyerek, 'Doğaya çıkarken bu riski alacaksınız, alamıyorsanız evinizde oturacaksınız' dedi.
Çığda can ve mal kaybı olmaması için doğa sporları ile dağcılık kulüplerindeki rehberlerden yararlanmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Bostan, 'Bunlar kendi başınıza yapacağınız işler değil, yanınıza muhakkak bu işleri bilen bir rehber almanız lazım. Rehber olmadan kesinlikle yola çıkılmamalı. Türkiye'deki doğa sporlarıyla ilgili bütün kulüplerin rehberleri iyidir ve iyi olmak zorundadır. Bunun başka yolu yok' diye konuştu.
ZİGANA'DAKİ ÇIĞ
Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağında, 25 Ocak 2009'da yürüyüşe çıkan Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği üyesi 17 kişi, çığ altında kalmıştı.
Olayda, Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsoğlu, Dursun İnan olay yerinde, Hüsniye Sarıbıyık da tedavi gördüğü Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinde hayatını kaybetmişti.
Çığda Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz, Elmas Aykaç, Ural Ayar, Hasan Anahar, Hasan Çiftçi ve Emel Şimşek de yaralanmıştı.