Doğalgazda yeni ortaklık
Abone olBOTAŞ ile Egegaz arasında LNG Depolama Hizmet Alım Sözleşmesi imzalandı.
TOBB Ticaret Odaları Konseyi Üyesi ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, BOTAŞ ile Egegaz arasında LNG Depolama Hizmet Alım Sözleşmesi imzalandığını bildirdi.
Saka, yaptığı yazılı açıklamada, Aliağa'da 5 yıl önce 400 milyon dolara yapılan, ancak bugüne kadar atıl durumda bırakılan sıvılaştırılmış doğal gaz depolama terminali Egegaz'ın “nihayet çalışmaya başlayacağını” belirtti.
BOTAŞ ile Egegaz arasında imzalanan sözleşmeyle Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik ciddi bir adım atılmış olduğunu kaydeden Saka, anlaşmayla sadece Rusya'dan değil, dünyanın her yerinden gelen sıvılaştırılmış doğal gazın İzmir'in Aliağa ilçesinde depolanarak ulusal gaz şebekesine verileceğini söyledi.
Geçen yıl Ocak ayında Rusya ile Ukrayna arasında başlayan doğal gaz krizi sonucu Türkiye'de meydana gelen doğal gaz sıkıntısının bu yıl da yaşanmaması için ilgili kurumların şimdiden önlem almaya başladığını ifade eden Saka, şöyle dedi:
“Kış aylarına girilirken Türkiye'nin yer altı gaz depolama projelerinde beklenen gelişmenin sağlanamaması, Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ'ı harekete geçirdi. Enerji Bakanlığı ilk olarak yasal düzenleme yapmak için çalışma başlattı. Bakanlık tarafından hazırlanan Doğal Gaz Piyasası Yasası'nda değişiklik öngören taslak, BOTAŞ'ın ithalat sözleşmesi imzaladığı ülkelerden, anlaşma süresinin bitimini beklemeksizin bu ülkelerden özel sektörün ithalat yapabilmesine imkan sağlayacak. Taslakta, İzmir'in Aliağa ilçesinde Çolakoğlu Grubuna ait sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminali Egegaz'ın, lisanssız biçimde depoculuk yapmasının önünü açacak bir maddeye de yer verilirken, önceki gün BOTAŞ ile Egegaz arasında LNG depolama hizmet alım sözleşmesi de imzalandı.”
Saka, Aliağa'daki bu terminale BOTAŞ tarafından gemilerle getirilecek sıvılaştırılmış doğal gazın, burada depolanıp, gazlaştırılacağını ve BOTAŞ'ın İletim Şebekesi'ne sevk edileceğini anlattı.
Öncelikle 1 yıl süreli ve yıllık 1.1 milyar metre küp LNG'nin depolanması ve gazlaştırılmasını öngören hizmet alımının, daha sonra ortaya çıkacak ihtiyaç ve koşullar çerçevesinde sürdürülebileceğini bildiren Saka, “Türkiye, Rusya dışında alternatif ülkelerden ve bağımlılığı en aza indirecek çok seçenekli olarak doğal gaz almalı. En sağlıklı gaz tedariki budur” görüşünü bildirdi.
Egegaz'ın hizmete alınmasıyla birlikte Katar, Mısır, Cezayir, Nijerya, Yemen, Umman, Avustralya, Endonezya ve Karaibler gibi doğal gaz arz noktalarından sıvılaştırılmış doğal gazın getirilerek ulusal doğal gaz sisteminde arz güvenliği sağlayabileceğini kaydeden Saka, BOTAŞ ve EGEGAZ arasında imzalanan hizmet alım sözleşmesi ile ulusal güvenlik için de çok önemli adım atıldığına inandığını belirtti.
Saka, Egegaz Aliağa terminalinin devreye alınmasının Türkiye ekonomisi ve özel sektöre moral vermesi açısından “fevkalade önemli” olduğunu ifade ederek,sözleşmeye imza atılmasında katkıları olan EPDK, Enerji Bakanlığı, BOTAŞ ve Egegaz yetkililerini kutladığını kaydetti.
EGEGAZ LNG TERMİNALİ
Çolakoğlu Holding şirketlerinden olan Egegaz, İzmir'in Aliağa ilçesinde 400 milyon dolara dünyanın ikinci büyük LNG terminali olarak 1999'da kuruldu. Tesisin yapımı 2001'de tamamlandı. 36 metre yüksekliğinde 85 metre çapındaki tanklar, ileri düzeyde deprem teknolojiyle inşa edildi. Tanklar 10 milyon dolar harcanarak deprem amortisörleri üzerine oturtuldu. Toplam 280 bin metre küp LNG depolama kapasiteli terminalin yıllık gazlaştırma kapasitesi 10 milyar metre küp doğal gazdır.