Doğalgaz zammına tepki
Abone olBursalı işadamları, doğalgazın fiyatına yüzde 6,8 oranında zam yapılmasına tepki gösterdi.
Bursalı işadamları, konut ve sanayide kullanılan doğalgazın fiyatına yüzde 6,8 oranında zam yapılmasına tepki gösterdi. Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras, yaptığı yazılı açıklamada, Türk ekonomisinin kritik bir süreçten geçtiğini ve firmaların ''bıçak sırtında'' olduğunu, böyle bir dönemde temel girdilere yapılan zamların, firmaların zaten tükenen rekabet gücünü iyice yok edeceğini savundu.
Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin ciddi sorunları olduğunu ifade eden Aras, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ''İçeride ve dışarıda yoğun rekabet koşullarıyla boğuşan firmalar, önlerini açacak düzenlemeler beklerken zamlarla karşılaşıyorlar. Çoğu işletme sahibi (Firmamı nasıl ayakta tutabilirim) diye kara kara düşünüyor, (Acaba son darbeyi ne zaman alacağız) diyor.
Artık üreticinin maliyetleri kontrol etme gücü kalmamıştır. Yapılan zamların oluşturacağı tahribat zaman geçtikten sonra istense de telafi edilemez.'' Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin de, doğalgaza yapılan zammın, elektriğe ve dolaylı olarak üretim maliyetine yansıyacağını söyledi.
Son zamla girdi maliyetlerinın iyice artacağını dile getiren Sezgin, ''Girdi maliyetleri artan firmalar, güçlü rakipleri karşısında nasıl ayakta durabilir ki? Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmaktan başka çaresi yok. Enerjide yüzde 71 olan dışa bağımlığı uzun vadede yüzde 50'ye indirmek gerekmektedir'' dedi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkul ise Türkiye'nin ekonomik büyümede ve ihracat artışında son 4 yılda büyük ilerlemeler sağlandığını, ancak rekabet üstünlüğü sağlamadan kazanımları sürdürmenin mümkün olamayacağını vurguladı.
Rekabet üstünlüğü için maliyet avantajı, maliyet avantajı için de ucuz enerjinin şart olduğuna dikkati çeken Özkul, şunları kaydetti: ''Türkiye'nin, enerji politikasını gözden geçirmesi ve stratejiler geliştirmesi gerektiği açıktır. Bu stratejinin üç ayağı olması gerektiğine inanıyoruz. Yerli arzı artırıcı, yerli kaynaklardan maksimum düzeyde yararlanıcı şekilde çalışmaları hızlandırmak, petrole, doğalgaza bağımlılığı azaltma yönünde alternatif çalışmalar gerekmektedir. Enerji kullanımında tüketiciyi bilinçlendirmeliyiz. Nükleer enerji konusunda somut adımlar atılmalıdır.''