Doğalgaz zammı için karar günü
Abone olNTV canlı yayınında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Enerji Bakanı Taner Yıldız elektrik ve doğalgaz zammı için "Cuma akşamını bekleyin" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner
Yıldız, canlı yayında NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in
sorularını yanıtladı.
-Yağışların azlığı, kuraklık riskini tartışmaya açtı. Enerji barajları açısından durumu ele almak gerekirse, yağışların azlığı, enerji üretimini sıkıntıya sokacak boyutta mı? Halka bu durumun yaratabileceği sıkıntılar için çağrınız?
Yazı çok rahat geçirmeyeceğimiz görülüyor. Şu anki veriler sudan elde edemediğimiz enerjiyi doğalgaz gibi diğer kaynaklardan elde etmemiz gerekiyor. Barajlardaki suyun azalması maliyetlerimizi artıracak. Bu yaz sudan elde ettiğimiz avantajı biraz daha az kullanacağız gibi geliyor.
-Elektrik-doğalgaz fiyatları... Nisan'da zam olur mu?
Bununla ilgili çalışmalar Cuma akşamı
tamamlanacak. Fiyat ayarlamalarını seçime bağlı olarak yapmıyoruz.
Şu anda hesaplar çıkmadan herhangi bir şey söylemem mümkün
değil.
-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, önceki hafta sonu Türkiye'deydi. Başbakan'la da görüştü. Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden Avrupa pazarına taşınması konusunda son gelişmeler ne? Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nden bugüne kadar gelen petrolün miktarı için 1 milyon 350 bin varil rakamını vermiştiniz ve "2 buçuk milyon varil olunca satarız" açıklamanız olmuştu. Kapasiteyi dikkate alarak satış takvimi konusunda öngörünüz ne? İhracat ne zaman başlar?
Teknik açıdan Bağdat ve Erbil ile görüşmeler sürüyor. Bağdat ile Erbil arasındaki komitenin bir sonuç raporu çıkarmasını bekliyoruz. Kuzey Irak'tan gelen petrol ayrı olarak depolanıyor. Erbil ile Bağdat yokluğu değil varlığı paylaşsınlar. Bunu yapınca Irak normalleşecektir. Erbil ile Bağdat anlaşırsa Irak istikrar kazanacak. Petrol tankları dolunca yurtdışına satış başlayacak.
-Ukrayna'daki olaylar sırasında Türkiye'nin enerji güvenliği açısından sıkça tartışmalar yaşandı. Kırım gelişmelerinin ardından durumu nasıl görüyorsunuz? Doğalgaz olarak herhangi bir sıkıntıya girer miyiz?
Krizin tırmanması halinde doğalgaz kaynaklarında Ukrayna-Romanya-Bulgaristan üzerinden gelen hattın eklenmesi halinde Türkiye de bundan etkilecektir. Şu anda bunu öngörmüyoruz. Ancak sürekli bu saydığım ülkeler için tehdit unsurı oluşturduğunu söylemem lazım. Böyle bir durumda B planı uygulamaya sokulur. Ama ben bu noktalara taşınmayacağı kanaatindeyim.