Doğal gaza Özbek zammı

Abone ol

Özbekistan, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine satacağı doğal gaza zam yapıyor

Özbekistan, 1 Ocak 2007 itibarıyla Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine satacağı doğal gaz fiyatını 1000 metre küp için 100 dolara çıkarıyor.

Uztransgaz Genel Müdür 1. Yardımcısı Öktem Eşmuradov, yaptığı açıklamada, söz konusu fiyat artışının dünya doğal gaz piyasası konjonktürü ve doğal gaz taşımacılığındaki masrafların artmasıyla ilgili olduğunu belirtti.

Eşmuradov, 10 Ekim tarihinde Uztransgaz ve onun bağlı olduğu Özbekneftgaz'ın Özbek doğal gazının tüm ihraç edildiği tüm ülkelerdeki ilgili kurumlara, 1 Ocak 2007 itibarıyla doğal gazın bin metre küpünün 100 dolar olarak belirlendiğiyle ilgili uyarı yazısının gönderildiğini belirtti.

Eşmuradov, Özbek doğal gazı fiyatının piyasa ekonomisi mekanizmaları esasında belirlendiğini ve kendilerinin komşu ülkelerin de dahil olduğu ticari partnerleriyle olan ilişkilerde bu mekanizmalara riayet edilmesinden yana olduklarını ifade etti.

Eşmuradov, komşu Türkmenistan'ın bu yılın 4. çeyreğinden başlayarak Rusya ve Ukrayna'ya sattığı doğal gaz fiyatını 100 dolara çıkardığını hatırlatarak, oysa Özbekistan'ın bu fiyat düzeyine 1 Ocak 2007 itibarıyla çıkacağını kaydetti.
İhraç edilecek Özbek doğal gazı için tek fiyat uygulandığını ve bunun bin metre küpü için 100 dolar olarak belirlendiğini ifade eden Eşmuradov, bunun Orta Asya bölgesindeki komşu ülkeler de dahil olmak üzere tüm yabancı partnerler için geçerli olduğunu belirtti.

Toplam doğal gaz rezervleri 6,25 trilyon metre küpü bulan Özbekistan'da yıllık yaklaşık 60 milyar metre küp doğal gaz üretilirken, bunun yaklaşık 3 milyar metre küpü Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'a, 8,6 milyar metre küpü Rusya'ya satılıyor, kalan kısmı da ülke içinde tüketiliyor.

Günün Önemli Haberleri