Doğa mı siyanürlü altın mı?

Abone ol

Türkiye bugüne kadarki en büyük çevre felaketi ile karşı karşıya... Bu iş zor...

Oksijen ve yeşil cenneti Kaz Dağları'nda 11 şirket 37 ayrı noktada altın arıyor. Halk madencileri istemiyor.

Çanakkale ve Balıkesir arasında dünyada oksijenin en bol üç yerinden biri olarak bilinen Kaz Dağları'nda altın ve diğer değerli metalleri çıkarmak için ruhsat isteyen 11 firma, doğa harikası bölgeyi tehdit ediyor. Truva Savaşları'na tanıklık eden, efsanelere konuk olan Kaz Dağları'nın eteklerinde ise Türkiye'nin en bereketli meyvesi ve sebzesi yetişiyor.

Yüksek Jeoloji Mühendisi Tahir Öngür'e göre, Çanakkale, Etili, Bayramiç, Ezine, Ayvacık ve Küçükkuyu bölgelerinde çalışacak olan bu madenler, ömürleri boyunca toplam 300-400 bin ton arası siyanür kullanacak. Öngür, bu rakamın yaklaşık yüzde 30'unun yani 100 bin ton siyanürün havaya karışacağını söylüyor. Ayrıca bu madenler çalıştığı süre boyunca 1 trilyon ton kadar kayayı kazacak ve bütün Çanakkale ve ilçeleri kadar su tüketecek.

Siyanürle altın çıkarma 4 elementi zehirleyecek

HAVA: Kullanılacak 400 bin ton siyanürün 100 bin tonu havaya karışacak
TOPRAK: Bitki örtüsü ve tarım en büyük darbeyi yiyecek
SU: Sondaj çalışması sırasında bile içme suları bulanmaya başladı
DENİZ: Dere ve kaynakların aktığı deniz bu kirlilikten nasibini alacak

Kendi ülkesinde siyanürle arayamıyor
Şu ana kadar 37 ayrı noktada altın çıkarmak için ruhsat başvurusu yapan 11 firma arasında Kanada'nın dev maden firması Teck Cominco'nun da ortağı olduğu irili ufaklı çok sayıda firma bulunuyor. Bu firmalar, Gönen'den Çanakkale İl Merkezi'ne, Çan'dan Edremit Körfezi'ne kadar olan bölgenin hemen hemen tümü için arama ruhsatı almış durumda. Bu firmalar kendi ülkelerinde siyanürle altın çıkaramıyor.

Çevreciler ayaklandı


Kaz Dağları'nda ilk sondajlara başlayan altın madeni işletmecilerine karşı sivil toplum örgütleri ayaklandı. Çanakkale'de, Çevre Derneği, TEMA, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çanakkale Kadınlar Birliği, Barolar Birliği, DİSK ve KESK'e bağlı sendikalar, Eğitim-Sen, Türkiye Mimar Mühendisler Odası'na bağlı meslek odaları gibi 30 kuruluşun katılımıyla 'Çanakkale Çevre Platformu' kuruldu.

BAKAN, şirketin toplantısında
Çanakkale Çevre Platformu, 27 Ekim'de Çanakkale'ye gelecek olan Enerji Bakanı Hilmi Güler toplantısına katılmama kararı aldı. Platform başkanı Hicri Nalbant, "Toplantının sponsorluğunu bölgede arama faaliyeti gösteren Teck Cominco firmasının yapacağını duyduk. Bakan Güler, zaten bu işe razı olmuş görünüyor. Toplantıya katılıp Kaz Dağları'nın yok edilmesine alet olmayacağız" dedi.

'Zararı 300 yılda telafi olmaz'
Bölgedeki bir diğer sivil toplum örgütü de Troia İda Platformu. Başkan Muzaffer Bayraktar, "Kaz Dağları'nı kaybedersek çocuklarımız bize 'yazıklar olsun' der. Madenciler, en az 300 yıl telafi edilemeyecek bir bir yıkıma neden olacak. Türkiye'deki herkesin bu duruma taraf olması gerekir" dedi.  Bölgede 250-300 ton altın olduğu tahmin ediliyor.

Günün Önemli Haberleri