Dizilerdeki 'bip'lemelerin ayarı kaçtı RTÜK harekete geçti
Abone olSon dönemde dizilerdeki küfürlü konuşmaların bolça kullanıldığı sahneler RTÜK'ün takibinde. RTÜK Başkanı Yerlikaya, 'gerekirse programın yayından kaldırılması cezası vereceğiz' dedi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya,
bazı televizyon kanallarında yayınlanan dizi ve programlarda argo,
küfür ve uygunsuz sözlerin "bip"lenmesine ilişkin,
"Programlarla ilgili gerekli müeyyideleri uygulayacağız.
Gerekirse programın yayından kaldırılması cezası vereceğiz çünkü
bu, masum olmaktan çıktı." dedi.
Yerlikaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "aile dostu" dizi ve filmlere 2018'de teşvik vermeye başlayacaklarını hatırlattı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttüklerini belirten Yerlikaya, "2018 bütçesine de koyduk. Aile dostu dizilere ödüller vereceğiz. İlgili bakanlıkla bunun kriterlerinin nasıl olacağı ve ne şekilde gerçekleşeceğine dair çalışmaları şimdiden başlattık. Yakında bu netleşecek. 2018'den itibaren aile dostu dizilerimizi ödüllendirmeye çalışacağız." diye konuştu.
BİPLEMELERİN TADI TUZU KAÇTI: Yerlikaya, RTÜK'e yapılan yazılı ve elektronik şikayetlere konu olan olumsuzlukların önlenmesi için çeşitli yaptırımlar uyguladıklarına işaret ederek, uyguladıkları müeyyidelerin olumlu karşılandığını gördüklerini dile getirdi.
Bazı televizyon kanallarında yayınlanan dizi ve programlarda,
argo, küfür ve uygunsuz sözlerin, "bip"lendiğini anımsatan
Yerlikaya, şöyle devam etti:
O KÜFRÜN NE OLDUĞU ANLAŞILIYOR: "Son zamanlarda bu 'bip'lemenin tadı tuzu kaçtı. Dizi izlerken, seyir halinde araçla giderken emniyet kemerini takmamış gibi sürekli bip'lemeler olmaya başladı. Üstelik bu araçtaki bip sesi belirli aralıklarda olur. Dizilerde öyle ki bazen galiz küfürler de oluyor. Kulağa hoş gelmeyen, tırmalayıcı bip'lemeler olmaya başladı. Asla makul ve masum bir şey değil. Bu diziler yeni yapılıyor. Yaparken bunu koymayın. Küfürü senaryoya neden koyuyorsun? Böyle bir rezalet olur mu. Hem orada küfür ettireceksiniz, dudak hareketlerinden o küfrün ne olduğu anlaşılıyor zaten. Çok galiz küfürler ve hareketler... O zaman neden koyuyorsunuz bunu? Geçen sezon bunu yaptılar. Bunların üzerine gideceğiz. Vatandaşı aldatmak için, güya bip'leyerek senaryoya bol miktarda koyarak bu işi yaparsanız, istismar ediyorsunuz demektir. Bu bip'lemeler de bu anlamda istismar ediliyor. Güya bip'lemekle o küfrü ortadan kaldırıyor."
Yerlikaya, "bip"lemeler böyle yoğun şekilde devam ederse programlarla ilgili gerekli müeyyideleri uygulayacaklarını belirterek, "Gerekirse programın yayından kaldırılması cezası vereceğiz çünkü bu, masum olmaktan çıktı." dedi.
REYTİNG KAYGISIYLA YAPIYORLAR: Televizyonda küfür ve argonun "bip"lenerek gizlenmeye çalışıldığı yayınların internette sansürsüz izlendiğine dikkati çeken Yerlikaya, "Buradan da kasıt olduğu anlaşılıyor. Tabana bu küfür ve hakaretleri yayarak, toplumu bu yönde olumsuz etkilemiş oluyorlar. Reyting kaygısıyla yapıyorlar. Bunlara müsaade etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Televizyonlar ve yapımcılardan çok fazla istekleri olmadığının altını çizen Yerlikaya, onların da önünü açmak ve yurt dışı satışlarını gerçekleştirmek için ortak çalışma yürütüldüğünü vurguladı.
Yerlikaya, televizyon yöneticileri ve yapımcılarla belirli aralıklarla bir araya geldiklerine değinerek, şunları kaydetti:
"Her yönden destek vermeye çalışıyoruz. Onlardan istediğimiz şu; dizi ve program izlerken kumandayı bir kenara bırakarak, üç kuşağın bir arada televizyon izleyebilmesi. Yani, dede, baba ve çocukların birlikte televizyon izleyebilmesi. 'Biz ne yaparsak suç olmaz' diye soruyorlarsa; dede, baba ve çocuk birlikte yüzleri kızarmadan, utanmadan rahatça izliyorsa bu dizide sorun yoktur, demektir. Televizyonda 'Burada küfür olur mu, müstehcen sahneye gerek var mı' dedirtmeyen yayın olsun yeter. RTÜK olarak program durdurma cezası verme heveslisi de değiliz. Özdenetimle kendileri yanlışları düzeltmeliler."