Diyarbakır'ın 400 yıllık konakları yaşamla buluştu
Abone olDiyarbakır'da, Osmanlılar döneminde kenti yönetenlerle varlıklı ailelerin yaşadığı 400 yıllık konaklar, aslına uygun yapılan restorasyonla turizmin gözde mekanlarından oldu.
Sur ilçesinde, tarihi ve kültürel geçmişlerine uygun şekilde
restore edilen dört asırlık konak, 40'a yakın odası, geniş
avluları, haremlik ve selamlık bölümleri, büyüklükleri ve
ihtişamıyla hayranlık uyandırıyor.
Kentteki 446 tescilli ev arasında bulunan konaklar, günümüzde restoran, kafe, müze ve kültür evi olarak turizme hizmet ediyor.
Tarihi Sur ilçesinde 1606 yılında inşa edilen ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince yürütülen çalışma ile kent müzesi olarak hizmet veren Cemilpaşa Konağı, kentin tarihine ışık tutuyor.
"Zenginleşen mimariyi yansıtıyor"
Dicle Üniversitesi (DÜ) Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim
Dalı Dr. Öğretim Üyesi Gülin Payaslı Oğuz, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, konakların Diyarbakır'ın geleneksel ev mimarisinden
farklı olarak büyük ve gösterişli olduğunu söyledi.
Osmanlılar döneminde konaklarda yaşayan insanların yönetim kademesinde görev yapmaları nedeniyle selamlık bölümünde misafirlerini ağırladığını dile getiren Oğuz, o dönemlerde hükümet konakları olmadığı için selamlık bölümlerinin, aynı zamanda resmi kurum olarak da kullanıldığını aktardı.
Harem bölümünün ise yaşam alanı olduğunu ifade eden Oğuz, şöyle konuştu:
"Konaklar sosyal, kültürel ve mimari açıdan kültürümüzü yansıtıyor. Osmanlılar döneminde yaşayan insanların ismi ile adlandırılıyor. O insanların oluşturduğu bir yaşamla şekillenip, gelişen ve zenginleşen bir mimariyi yansıtıyor. Bu nedenle hem mimari hem de sosyal açıdan önemli. En eskisi, 16. yüzyılda yapılan İskenderpaşa Konağı. İsmini bilmediğimiz bazı konaklar da ya yok olmuş ya da harabeye dönüşmüş. Konaklar artık kentte turizme katkı sunuyor. Bu yapılar sayesinde, gelecek nesiller kültürlerini tanıma fırsatı buluyor, bir döneme, Diyarbakır'ın aile yaşantısına ve mimarisine tanık oluyorlar. Kenti tanıtmak anlamında önemli etkileri söz konusu. Kenti ziyaret edenler, bu yapıları gördüğünde hayranlık duyuyor."
Oğuz, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun verilerine göre kentte aralarında konakların da yer aldığı 446 tescilli ev bulunduğunu belirtti.
"Konakta ziyaretçilerimize hizmet etmenin mutluluğunu
yaşıyoruz"
İskenderpaşa Konağı'ndaki işletmeci Vedat İşikli, Türkiye'nin
farklı illerinden müşterileri ağırladıklarını belirterek,
ziyaretçilerin konağa hayran kaldığını söyledi.
Tarihi mekana gelen müşterilere en iyi şekilde hizmet sunmaya çalıştıklarını ifade eden İşikli, "Tarihi konakta müşterilerimiz sevdikleriyle sohbet ediyor, keyifli vakit geçiriyor. Biz de 400 yıllık konakta ziyaretçilerimize hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyoruz." diye konuştu.
Tarihi konakta çocuklarına doğum günü kutlaması yapan Çağla Dürücü, kendileri için anlamlı bu günde kutlama yapmak için tarihi mekanı tercih ettiklerini dile getirdi.
"Çok otantik bir havası var, eskiyi hatırlatıyor. Çocuklarım da burayı çok sevdi. Ailece güzel bir doğum günü kutlaması yaptık." ifadelerini kullanan Dürücü, bu mekanı çok sevdiğini kaydetti.