Diyarbakır'da cam sildirmeyin kampanyası

Abone ol

Çocuk işçiliğiyle mücadele başladı... Kavşaklarda cam silen çocuklar için 5 bin el ilanı dağıtılacak.

Diyarbakır'da Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce ''çocuk işçiliği ile mücadele'' kapsamında kavşaklarda cam silen çocuklara dikkat çekmek için 5 bin el ilanı dağıtılacak.

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Oktay Taş, Uluslararası Çalışma Örgütü'nce (ILO) 12 Haziranın Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü ilan edildiğini, 182 sayılı konvansiyonu ile de çocuk işçiliğinin yasaklandığını belirterek, ancak halen dünya çapında 218 milyon çocuk işçinin bulunduğunu söyledi.

Çocuk işçiliğine getirilen yasaklara rağmen, kalkınmakta olan ülkelerin büyük bir sorunu olarak varlığını sürdürdüğünü, çocukların halı tezgahlarında, ev işlerinde, inşaatlarda, tarlalarda, en ağır işlerde, en zor koşullarda ve en düşük ücretlerde çalıştırıldıklarını anlatan Taş, ağır çalışma koşullarının ve kötü muamelenin bir çok çocukta derin, fiziksel ve psikolojik izler bıraktığını kaydetti.

Taş, Türkiye'de son yıllarda Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nün, Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri aracılığıyla 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında kamuoyunda bilinç artırmak ve duyarlılık oluşturarak çocuk işçiliğinin azaltılması, tamamen ortadan kaldırılması hedefiyle çeşitli etkinlikler planladıklarını belirtti.

Bir hafta süreyle gerçekleştirecekleri etkinliklerde çocukların kentin yöneticilerini makamlarında ziyaret edeceklerini, 5 bin el ilanının gazete bayileri aracılığıyla dağıtılacağını ifade eden Taş, ayrıca ilan tahtalarında konuya dikkat çekmek için afiş asıldığını söyledi.

EKONOMİK DURUMU KÖTÜ OLMAYAN DA CAM SİLİYOR

Taş, bu yıl çocuk işliği ile mücadele günü kapsamında cam silen çocukları tema olarak seçtiklerini, son dönemlerde kentte kavşaklarda cam silen çocuk sayısında artış gözlendiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''İlimiz özelinde dikkati bu noktaya çekmek istedik. Afişlerimizde de kullandığımız bir kaç slogan var. 'Sildirdiğiniz aracın camı değil çocuğun geleceğidir', 'kavşaklarda çalışan çocuklara para vermeyin' gibi sloganları kullandık. Çocuk işçiliği ile mücadelede kamuoyunda bilinç artırmayı hedefliyoruz. Son dönemlerde özellikle kavşaklarda araba camı silen çocuklarla alanda bire bir çalışma yapan meslek elemanlarımızın yaptığı görüşmelerde aslında çocukların bir kısmının çok da ekonomik ihtiyacı olan ailelerin çocukları olmadığı, akran etkisi, özenti veya macera tutuksuyla çalıştıkları gözlendi. Bu artışın temel sebeplerin başında hızlı ve kolay yoldan para kazanma yatıyor. Kısa sürede çok para kazanan çocuklar, eğitimlerini yarıda bırakmakta, paranın önemli bir kısmını da internet ve oyun salonlarında harcamakta. Kamuoyunun sorunun çözümünde önemli ve etkin rol oynayacağı kanaatindeyiz. Vatandaşımızın duyarlı olmasını istiyoruz.''

''UMUT VERİCİ BİR GELİŞME''

Taş, 2006 yılında yaptıkları alan çalışmasında 3 bin 302 çocuğun sokakta çalıştığını tespit ettiklerini, ancak bunun daha önce çok yüksek rakamlarla telaffuz edildiğini, yaptıkları çalışmayla da spekülatif rakamlara son verdiklerini belirterek, 2008 yılındaki çalışmada ise çalışan çocuk sayını 2 bin 470 olarak belirlediklerini anlattı.

Sokakta çalışan çocuk sayısında yüzde 33'lük bir düşüş gerçekleştiğini ifade eden Taş, şöyle devam etti:

''Bu sorunun kontrol altına alınma noktasında bu umut verici bir gelişmeydi. Ama halen karşımızda 2 bin 470 sokakta çalışan çocuk olgusu mevcut. Çalışmalarımızı bu eksende devam ettiriyoruz. Bu yıl yeni bir alan taraması yapacağız. Sahada çalışan arkadaşlarımızın ifadesi sayının daha da düştüğü şeklinde. Bu gözlemi veriye de dayandıracağız. Şunu gördük ki yoğun çalışmalarımıza destek olarak geçen süre içinde kamuoyu duyarlılığı ve bilinç düzeyi yükseldikçe sorunun çözümüne çok ciddi katkılar sunuyor.''

Günün Önemli Haberleri