Diyarbakır'da BDP'yi şoke eden karar!

Abone ol

Diyarbakır'da Kültür Merkezi'ne Kürt şair 'Cegerxwîn' adının verilmesi ile 19 parka verilen Kürtçe isimler İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar Belediyesi tarafından 4 yıl önce hizmete sokulan ve ünlü Kürt şair Cegexwîn'in adının verildiği Gençlik ve Kültür Merkezi'nde isim krizi yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da kente geldiği dönemlerde adından bahsettiği ve tiyatro, müzik, şan, bilgisayar, sinema, kütüphane, toplantı salonları ile gençlere yönelik kentteki en büyük hizmet alanı olan kültür merkezine Belediye Meclisi tarafından 2009 yılında Cegerxwîn adı verilerek onay için Kayapınar Kaymakamlığı'na gönderildi.

KAYMAKAMLIK MAHKEMEYE BAŞVURDU

Kaymakamlık ise 'Cegerxwîn' adının Türk Dil Kurumu sözlüğünde bulunmadığını ve yabancı dil kurallarına göre teşkil edildiğini belirterek adının kaldırılmasını istedi. Belediye Meclisi ise 'Cegerxwîn' adında direnerek tekrardan karar aldı ve yine Kaymakamlığa gönderdi.

Kaymakamlık ise bunun üzerine Diyarbakır İdare Mahkemesi'ne Belediye Meclisi'nin aldığı kararın iptali için dava açtı. Davada, mahkeme "Cegerxwîn" adının Türk Dil Kurumu sözlüğünde bulunmadığını ve yabancı dil kurallarına göre teşkil edildiğini belirterek ismin verilmesini iptal etti.

İPTAL EDİLEN PARK İSİMLERİ

Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi kararında ayrıca aynı şekilde Zembilroş Park, 33 Kurşun Parkı, Derwêşê Ewdi Parkı, Nefel Parkı, Daraşin Parkı, Bêzar Parkı, Ciwan Parkı, Sosin Parkı, Jiyanan Azad Parkı, Aşîtî Parkı, Yek Gûlan Parkı, Beybun Parkı, Şilan Parkı, Roşna Parkı, Rojbîn Parkı, Rojda Parkı, Berfîn Parkı, Gülistan ve Roşan Parklarına verilen isimlerinde aynı gerekçelerle değiştirilmesini istedi.

HUKUKSAL GEREKÇELER

Mahkeme, 31 Temmuz 2006 tarih ve 26245 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren adres ve numaralamaya ilişkin yönetmeliğin ad veya numara verilmesinde uyulması gereken esaslar başlıklı 24'üncü maddesinde yer alan " ...Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adları, Anayasanın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez. Yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler ile çirkin, müstehcen ve gülünç adlar konulamaz. Yabancı ülke mensuplarının isimleri verilmeden önce Dışişleri Bakanlığı'nın uygun görüşü alınır" ifadelerine atıfta bulunarak yürütmeyi durdurdu.

Mahkeme ayrıca, Türk Dil Kurumu Başkanlığı'nın 23 Mayıs 2011 tarih ve 2440 sayılı yazısını dikkate alarak 'Cegerxwin' adının Türkçe olmayan, Türk Dil Kurumu sözlüğünde bulunmayan ve yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş bir kelime olduğunu belirterek, bu adın Gençlik ve Kültür Merkezi'ne verilemeyeceğine hükmetti.

Kayapınar Belediyesi avukatları ise parklara verilen isimlerin değiştirilmemesi ve Danıştay'a başvurarak mahkemenin kararına itiraz etti.

Günün Önemli Haberleri