Diyanet'ten Patrikhane'ye tarihi ziyaret

Abone ol

Diyanet İşleri Bakanı Görmez, Fener Rum Partikanesi'ni ziyaret ederek bir ilke imza attı. Gündemde Ruhban okulu ve Atina'ya cami vardı.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez gerçekleşen ziyarette Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti. Ziyarette Ruhban Okulu'nun açılması ve Atina'da cami yapılması konuları gündeme geldi.

BİRİNCİ SINIF PROTOKOL KURALLARI UYGULANDI

Patrik Bartholomeos, geçen yıl Diyanet İşleri Başkanlığı'na gelerek, Görmez'i yeni görevinden dolayı kutlamış ve patrikhaneye davet etmişti. Ziyarette birinci sınıf protokol kuralları uygulandı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Patrikhane girişinde Patrikvekili Metropolit Stefanos tarafından karşılandı.

GÖRÜŞMEDE VANİLYALI SAKIZ İKRAM EDİLDİ

Öte yandan görüşmede ‘beyaz tatlı’ tabir edilen vanilyalı sakız ikram edildi. Fener Rum Patriği Bartholomeos, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in ziyaretinden dolayı büyük bir sevinç ve onur duyduklarını söyledi. Görmez de, gecikmiş de olsa bu tür ziyaretlerin sık sık yapılmasını istedi.

BARTHOLOMEOS: SICAKTA ORUÇ TUTMAK ZORDUR, ALLAH KUVVET VERSİN

Görüşmede Beraat Kandilini kutlayan Bartholomeos, “Dünkü kandilinizi kutluyoruz. Yaklaşmakta olan mübarek Ramazan ayınızı sıhhat ve afiyetle geçirmenizi diliyoruz, dua ediyoruz. Mutlu bayramlar şimdiden. Biliyoruz ki Ramazan ayı yaz sezonunun içinde rastladığı zaman oruç tutmak biraz daha zordur ama Allah size kuvvet versin.” dedi. Araya giren Görmez de, “Sevabı da daha çoktur.” Şeklinde konuştu. Bartholomeos ise, “Doğru” karşılığını verdi.

RUHBAN OKULU VE ATİNA'YA CAMİ

Tarihi buluşmanın ardından Diyanet İşleri Başkanı Görmez şunları söyledi:

''Önemli konular görüştük. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Türkiye'de yaşayan gayrimüslim vatandaşlarımıza karşı dini, tarihi ve ahlaki sorumluluklarımız daima varolmuştur. Biz bu sorumluluklarımızı dinimizden alıyoruz. Gayrimüslim vatandaşlarımızı ülkemizin asli unsuru olarak görüyoruz. Kendimiz için hangi hakları istiyorsak onlar için de istiyoruz. Din adamları yetiştirmelerini, inançlarına göre eğitim vermelerini onların bir hakkı olarak görüyoruz.

DİN ADAMLARI İÇİN BAŞKA ÜLKELERE İHTİYAÇ DUYULMAMALI

Merak ettiğini konuya gelince; bunu ilk defa söylemiyorum, bu kadar zengin bir tarihe sahip olan bir ülkenin din adamları yetiştimek için başka ülkelere ihtiyaç duyması bizim gibi bir ülkenin büyüklüğüne yakışmıyor. Ayrıca konuşmamızda Atina'da bir caminin yapılması meslesini de paylaştım, Çağdaş dünyada kimlikler ve dinler arasındaki ilişikiyi tarif eden kavramlar bile yetersiz. Kültürleri azınlık çoğunluk diye tarif etmek bile yakışmıyor."

OKUL İÇİN BİZ HAZIRIZ

Buluşmadan duyduğu memnuniyeti dile getiren Patrik Bartholomeos ise şöyle konuştu:

"Her şeyden önce bu ziyaretten duyduğumuz memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Yalnız Diyanet İşleri Başkanı'nı değil bir dostu da kabul ediyoruz. Sayın Başkan'ın anlattıklarına katılıyorum. Din özgürlüğü hakkında, Ruhban Okulu'nun tekrar açılması konusunda yaptıkları konuşmaları memnuniyetle karşılıyoruz.

Ruhban Okulu konusunda hükümetimiz olumlu yaklaşıyor. Bize umut verildi. Altyapı konusunda biz hazırız. İzin çıkarsa hemen faaliyete geçebiliriz.''

Günün Önemli Haberleri