Diyanet'ten oruç saati açıklaması! TIKLA İZLE

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanlığı bize fazladan oruç tutturuyor. Prof. Dr. Abdülaziz Baydır Hoca'nın iddiasına göre 1 saat erken sahura kalkıyoruz.

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Süleymaniye Vakfı'nın televizyonunda konuşan Profesör Doktor Abdülaziz Bayındır, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imsak vaktinin doğru olmadığını açıkladı.

Baydır, iddiasını şöyle dile getirdi;

"Diyanet insanları 1 saatten fazla bir süre erken başlatıyor. Sahur yemeği yenmesi gereken saatte, seher vaktinde insanlar oruca başlıyor. Oysa vücudun uyandığı seher vaktinde yemek yenmeli. Diyanet ise vücudunun dinlenmesi gereken saatte yemek yediriyor. Bir kere vücuda zarar. Bu konuda gıda uzmanları da halkı uyarmalı.

BÖYLE SAÇMALIK OLMAZ!

Bayındır Hoca, dinde ihtiyat olmaz diyerek Diyanet'in Ramazan saatleri konusundaki tutumunu sert bir dille eleştirdi. Şunları söyledi;

-"Yatsıyı geciktir, sabah namazını sabah namazı olmadığı saatte kıldır, insanların dinlenme saatinde onlara yemek yedir ondan sonra gel bunu 'Biz uzun oruç tutuyoruz size ne' diye savun. Böyle saçmalık olmaz. Allah düzen koymuş bizim ne bir saniye ilerisi ne gerisini gösterme şansımız yoktur neyse o... "

Peki, Diyanet bu konuda ne diyor, imsak ve iftar vakti neye göre hesaplanıyor. İNTERNETHABER'e bir açıklama yapan Diyanet'e göre bu tartışmalar anlamsız...

İşte Diyanet'in yaptığı açıklama

BÖYLE BİR ÇAĞDA BÖYLE BİR TARTIŞMA

Her Ramazan yaşadığımız bir tartışma var. İslam dünyasında ve ülkemizde her yıl bir tartışma yaşıyoruz. İlkesel olarak bunun üzerinde duracağım. Hassaten Ramazan ayı geldiğinde İslam dünyasında Ramazanın ne zaman başlayacağı ne zaman biteceği, Müslümanların birlikte bayram yapıp yapamayacağı ile ilgili bir tartışma yaşıyoruz. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu tartışmaların anlamsız olduğuna inanıyoruz. Yaratıcımız güneşin ve ayın bir hesap ile yaratıldığını ifade etmiştir. İnsanoğlu aya ayak bastığı çaplardan geçmektedir. Dünyanın etrafında dolaşan onlarca yörüngeye yerleştirilen bir takım uzay araçları var. Hicri 3. Asırdan itibaren astronomi ilmi Müslümanların çok önem verdiği ve bütün dünyaya iftiharla takdim edeceği bir ilim olmuştur. Böyle bir çağda böyle bir tartışmanın varlığını kabul etmediğimizi ifade ettik. İslam dünyasıyla işbirliği içinde çalışmalarımız devam etmektedir.

RAMAZAN AYININ MANEVİ İKLİMİYLE UĞRAŞACAĞIMIZA

İkinci tartışma ise her sene Ramazanın manevi iklimiyle uğraşacağımıza, Ramazanda değerlerimizi nasıl yücelteceğimizle uğraşacağımıza son yıllarda her Ramazan sahur vaktinin ne zaman başlayacağıyla uğraşıyoruz. Bu tartışmanın da doğru olmadığını düşünüyoruz. Diyanet İşleri başkanlığı olarak biz tarih boyunca İslam bilginlerinin çoğunun üzerinde durduğu fıkıh ilmiyle astronomi biliminin kesiştiği noktaları dikkate alarak ve İslam dünyasının sevinç birliğiyle ibadet birliğini de dikkate alarak temel prensipler üzerinden bu konuda milletimize bilgi vermeye çalışıyoruz. Bu konularda Din İşleri Yüksek Kurulumuz her sene çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir.

Peki bu saatler nasıl hesaplanıyor? İşte hesaplama yöntemi...




Günün Önemli Haberleri