Diyanet’i kızdıracak yeni karar!
Abone olAlevi ailenin açtığı davada zorunlu din dersi, laiklik ilkesine aykırı bulundu.
Antalya İdare Mahkemesi, Alevi ailenin açtığı davada, din dersinin zorunlu tutulmasının Anayasa’daki laiklik ilkesine ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğuna hükmetti
Antalya’da ismi açıklanmayan Alevi inançlı bir aile, Dr. Cahit Ünver İlköğretim Okulu 4. sınıfına devam eden çocukları D.G.’nin ilk ve ortaöğretimde zorunlu olan din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulması için Antalya Valiliği’ne dilekçe verdi. Valiliğin başvuruya olumsuz yanıt vermesi üzerine, D.G.’nin ailesi Pir Sultan Abdal Derneği’nden hukuk yardımı istedi. Ailenin avukatlığını üstlenen Eğitim-Sen’in avukatı Nusret Gürgöz tarafından Antalya 2.İdare Mahkemesi‘ne dava açıldı.
Mahkeme, geçen hafta sonuçlanan davada, Milli Eğitim Bakanlığı’nca ilk ve ortaöğretim okullarında zorunlu ders olarak okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi dersini anayasa hükümlerinde yer alan laiklik ilkesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı buldu.
KURUL KARARINA ATIF
Mahkeme, karar gerekçesinde, Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu’nun Türkiye Cumhuriyeti uyruklu Hıristiyan ve Musevi dinlerine mensup öğrencilerin din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulacağı yönündeki kararına da yer verdi. Gerekçede şöyle denildi:
“İdareye yaptıkları başvuruda ve dava dilekçesinde, okulda zorunlu öğretilen bu dersin dini ve felsefi inançlarına uygun olmadığını belirten davacıların herhangi bir din mensubu olduğuna bakılmaksızın, temel hak ve hürriyetlerden olan dini inanç özgürlüğünün uygulanması kapsamında olduğundan, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimi dersinden muaf tutulması gerektiği sonucuna varılmıştır.”
Din dersi için hukuk savaşı veren ailenin avukatı Gürgöz, kararın bir emsal oluşturduğunu belirterek, “Çocuğunun zorunlu din dersinden muaf tutulmasını isteyen öğrenci velileri yargı yoluyla haklarını arayabilir” dedi.