DİSK Taksim’de ısrarlı

Abone ol

DİSK, 1 Mayıs tartışmalarını hukukçularla değerlendirdi. Anayasa Hukuku Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, AİHM kararını örnek göstererek, "...

DİSK, 1 Mayıs tartışmalarını hukukçularla değerlendirdi. Anayasa Hukuku Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, AİHM kararını örnek göstererek, "1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasını sağlamak hükümetin görevidir" dedi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile dün yapılan görüşmenin ardından hukukçularla bir araya gelerek süreci değerlendirdi. Görüşmenin ardından açıklama yapan hukukçu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, AİHM’in 22 kasım 2012 tarihli kararını örnek göstererek, "Bu karar İstanbul’da Taksim merkezli kutlamalara karşı kamu otoritelerinin aldığı önlemler ve müdahalelerle ilgili karardır. Hükümet ve İstanbul yöneticilerinin aldığı önlemler ve müdahaleler insan hakları sözleşmesinin 11. Maddesine aykırı olduğu şeklinde karar verilmiştir. Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs’ın kutlanması sağlamak bu kararla hükümetin görevi haline geldiği belirtiliyor. Taksim sadece sembolik bir meydan değil, Taksim meydanının emekçiler bakımından bir bellek hakkının hafıza niteliğin taşıdığı tescil ediliyor. Bu karar uygulanmak zorundadır. Yani 1 Mayıs’ın kutlanmasını sağlamak Taksim’de kutlanmasını sağlamak hükümetin görevidir" dedi.

"TEHLİKE VAR"
Geçtiğimiz yıl Taksim’deki inşaatın gerekçe gösterilerek 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmediğini hatırlatan Kaboğlu, "Bu sene böyle bir şey söz konusu değildir. Anayasamızda 2001 yılında yaptığı değişiklikle toplantı ve gösterişi yürüyüşü ile ilgili olarak devlet makamlarına güzergah belirleme hakkı tanınmamaktadır. Bu karara meydan okumanın Türkiye’yi Avrupa Konseyi dışına itme tehlikesiyle karşı karşıya getirecektir" ifadelerini kullandı.

"1 MAYIS MİTİNG DEĞİL"
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise 1 Mayıs’ın bir miting olmadığını vurgulayarak, "1 Mayıs bir anmadır. Bayramdır. İşçi sınıfının tüm dünyada kutladığı birlik mücadele günüdür. ’Burada kutlayın’ diye gösterilecek bir gün değildir. Taksim bir simgedir. 1977 1 Mayıs’ında kaybettiklerimizi anmak için bir simgedir. Alan tartışması 2010 yılında bizim için bitmiştir. Çünkü orada olaysız bir şekilde kutladık. 1 Mayıs alanı İstanbul’da Taksim meydanıdır. Biz oraya yitirdiğimiz insanları anmaya gidiyoruz. Anma olayın olduğu yerde yapılır. Gerilim siyasetine 1 Mayıs’ın alet edilmesine izin vermeyeceğiz. Uluslararası hukuk da, bu ülkenin vicdanı da 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamayı hak ve görev olarak vermiştir. Biz bu görevi de yapacağız. Bir Mayıs normal bir miting olmadığı için Vali ve Emniyet Müdürü ile resmi başvuru yerine görüşerek bu süreci yönetiyoruz. Vali bey ’Resmi başvuru yapın’ dedi ama tekrar resmi başvuru yapıp ret cevabı alarak yeniden bir hukuk süreci başlatmak gibi bir kaygımız yok. Çünkü uluslar arası hukuk kararını verdi" şeklinde konuştu.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri